Mozaik

Invazív fajnak minősítették az elvadult kecskéket Ausztráliában

pixabay
pixabay
Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek.

Az elvadult kecskéket is hozzáadta az ausztrál kormány az Ausztrália őshonos állat és növényvilágára veszélyt jelentő invazív fajok listájához – jelentette be Tanya Plibersek közlekedési és vízügyi miniszter.

Az elvadult kecskék – a vadonban elszaporodó házikecskék – megtalálhatók Ausztrália minden államában. Rendszerint az őshonos állatok rovására szereznek élelmet és életteret, betegségeket terjesztenek, valamint károsítják a helyi ökoszisztémát, ezzel komoly vagyonveszteséget okozva a helyi mezőgazdászoknak.

A tervek szerint Anthony Albanese szövetségi kormánya a vadkecskék mellett tömegesen fogja csökkenteni még az elvadult macskák és lovak, valamint a sárga kergehangyák (Anoplolepis gracilipes) számát is.

Meg kell küzdenünk ezekkel a fenyegetésekkel, hogy biztosítani tudjuk az őshonos fajoknak a túlélés esélyét

– jelentette ki Plibersek a közleményében.

A kormány felmérése szerint csak Dél-Új-Walesben közel hatmillió elvadult kecske él, köztük számos a Kék-hegység Nemzeti Parkban, ahol a sérülékeny sziklafalakban tesznek kárt.
Ezen felül a Nagy-korallzátony világörökségi területén fekvő, nagyjából 25 szigeten is megtalálhatóak a kecskék, ahol megzavarják a madarak fészeklelőhelyeit, és súlyos talajpusztulást okoznak a tengerparton.

A kecskéknek semmi keresnivalójuk az olyan sérülékeny helyeken, mint a Kék-Hegység vagy a Nagy-korallzátony. Az élelemért, menedékért és a vízért az őshonos fajokkal szállnak szembe, miközben átgázolnak a veszélyeztetett élőhelyeiken, elpusztítva azokat

– mondta Plibersek.

A kormány védelmi intézkedései közt szerepel az újfajta csalétekek, drónok és hőkamerák használata is, amelyek révén 128 veszélyeztetett fajt, köztük a kengurukat és 11 különféle akácfajt kívánnak megóvni.

Kapcsolódó
Nemkívánatos faj lett a házimacska Lengyelországban
A bejelentés nagy közfelháborodást váltott ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik