Mozaik

Nemkívánatos faj lett a házimacska Lengyelországban

Pixabay.com
Pixabay.com
A bejelentés nagy közfelháborodást váltott ki.

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete. Arra hivatkoznak, hogy a macskák kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban, ezért az állat 1787. invazív fajként bekerült az intézet országos adatbázisába, írja az MTI.

Kapcsolódó

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házi macskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy milyen sok emlőst és madarat ejtenek el

– magyarázkodott Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás “fő felelősének” tart, és aki szerint a macskák “100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

Wojciech Solarznak egy televíziós vitában is meg kellett védelmeznie az álláspontját egy állatorvossal szemben.

Dorota Suminska írónő, A boldog macska című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek “madárgyilkos” homlokzata.

Pixabay.com

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja.

Ellenzünk mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, de a házi macska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek

– hangsúlyozza az intézet egy nemrégiben, a honlapjukra feltett posztban.

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában

– érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

Kapcsolódó
Ezen a szigeten több a macska, mint az ember
Kutyákat nem is engednek be a szigetre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik