Mozaik

86 éve kihaltnak vélt lepkefajt fedeztek fel ismét

Bosznia-Hercegovina hegyvidékén pillantották meg a rég nem látott lepkefaj példányait.

Évtizedek óta nem látott, kihaltnak vélt lepkefajt találtak kutatók Bosznia-Hercegovina hegyvidékén – közölte a karlsruhei Természettudományi Múzeum.

A Lignyoptera thaumastaria elnevezésű lepkefaj példányait a 20. század első felében háromszor találták meg a mai Bosznia-Hercegovina területén, legutóbb 1937-ben. Negyven éve pedig egyszer Montenegróban is látták. A tudósok attól tartottak, hogy a faj kihalt.

A lepkefaj a fák vonala fölött él, és csak az első hó lehullása és olvadása után jelenik meg. A hímek szárnya feltűnő sárga és rózsaszín, míg a röpképtelen nőstényeknek szinte nincs is szárnya.

A múzeum lepkeszakértője, Robert Trusch és kutatócsoportja október végén dolgozott Boszniában. A kutatók már megérkezésük éjszakáján nőstény és hím példányokat is találtak a Vlasic-hegységben.

A nőstény példányok nem tudnak repülni, ami a kutatók szerint segíthet nekik a Bosznia-Hercegovina és Montenegró hegyei között tomboló őszi szelek túlélésében.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a legtöbb más lepkefajtával ellentétben ez a faj nem vonzódik különösebben a mesterséges fényhez. (MTI)

Kapcsolódó
Hobbija a lepketartás, pillangók repkednek a növényorvos otthonában
Szépek, színesek, változatosak, könnyedén repkednek a kertben virágról virágra. Mi lenne, ha a testközelből is megcsodálhatnánk őket? Ehhez lepkéket kell nevelnünk otthon.
Olvasói sztorik