Mozaik

60 éves a toronyház tetejére épült miskolci csillagvizsgáló

Facebook!Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló
Facebook!Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló
A csillagvizsgáló egy gimnázium udvaráról került fel a kilencemeletes toronyház tetejére.

A Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló pontos címe a Dorottya utca 1. szám, ami a LÁÉV kisvasút végállomása Miskolcon. Erre a kilencemeletes toronyháznak a tetejére építették annak idején, mikor magát a házat felhúzták.

Az intézmény több helyiségből áll: az előadóteremben a szakköri foglalkozásokat és a csillagpartikat tartják, valamint itt fogadják a csoportokat is, ezentúl van még egy könyvtár, amit inkább a három szakkörvezető használ, továbbá ott van még a kupola.

Ez a legfontosabb helyisége a csillagvizsgálónak, hiszen itt található a harminc centiméter tükörátmérőjű, Newton-rendszerű távcső. Ezzel végezzük az észleléseket a különböző foglalkozásokon. Ez a legérdekesebb a hozzánk érkezőknek, ezért szoktunk hagyni időt arra, hogy ne csak egyetlen pillanatra nézzenek bele a távcsőbe. Annak ellenére is, hogy a helyiségeknek van egyfajta befogadóképessége, ami huszonöt-harminc főt takar, de ha valaki elsőre nem férne be, nem küldjük haza, hanem időt szánunk arra, hogy akár kétszer is megtartsunk egy-egy előadást, és a távcsőhöz engedjük a második csoportot is egyesével

– nyilatkozta a Boonnak Leitner Zsolt szakkörvezető.

Maga a csillagvizsgáló a Kilián György Gimnázium udvarán állt egykor, a lakótelepi bérház megépítésekor került át annak tetejére. Egy korabeli leírás szerint az épület 45 méteres függőaknáját azzal a céllal alakították ki, hogy itt elhelyezhető legyen Közép-Európa első toronyteleszkópja. Uránia Csillagvizsgáló Állomás, illetve 1963-ban történt átköltöztetésétől Szputnyik Megfigyelő Állomás volt a neve. Jelenleg hivatalos fóruma a Magyar Csillagászati Egyesület és a Magyar Asztronautikai Társaság helyi csoportjának — írta róla a Minap.

Kapcsolódó
144 éves az ország első, ma is látogatható obszervatóriuma
Azt remélik, hogy még ma is motivációt adhat a jövő kutatóinak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik