Kertünk-Portánk

Házuk kerítésén létesített könyvárat egy szegedi család

szeged.hu/Iványi Aurél
szeged.hu/Iványi Aurél

Szegeden, a Fő fasor 109-es számú társasházának kerítésére rögzítettek nemrég egy míves faszekrényt, amelyik máris zsúfolásig megtelt olvasnivalóval. Az itt található könyvek közül bárki szabadon kölcsönvehet vagy kicserélheti az általa hozott jó állapotú könyvekkel – írta a szeged.hu.

Budapestről kerültem Szegedre, jó pár éve ott találkoztam hasonló ötlettel, a MOM Kulturális Központ szabad polc néven hirdetett könyvcsere akciókat, mindenki annyi olvasnivalót vihetett haza, amennyit hozott. Így felfrissíthette az otthoni könyvtárát ingyen. Nagymaroson egy régi telefonfülkében rendeztek be hasonló cserekönyvtárt. De Szegeden sem példa nélkül való az ötlet, a Dóm cukrászdában és az Alsóvárosi Művelődési Házban is láttam hasonlót. Így jött az ötlet, hogy azokat könyveket, amiket már kiolvastam, továbbadjam olyanoknak, akik szintén szívesen elolvasnák

– nyilatkozta a portálnak Balia-Nagy Judit a könyvtár megálmodója. A szép faszekrényben nagyjából 50-60 könyv várta gazdáját.

szeged.hu/Iványi Aurél

Az interneten bukkant rá „Little free library” elnevezésű mozgalomra, amelynek a lényege, hogy egy kis, házi készítésű fa dobozt helyeznek ki a saját házuk elé és ebből választhatnak az arra járók.

Lényegében ezt az ötletet vettem át. Az egész családnak kezdettől fogva nagyon tetszett a kezdeményezés. Az ezermester édesapám készítette el a fadobozt, a lányaim segítettek a festésben, de a férjem is kezdettől fogva mindenben támogatott, az induló könyvkészletet pedig nagylelkűen édesanyám ajánlotta fel. Kicsit féltem, hogy a mai digitális világban hogyan fogadják majd az erre járók, de óriási meglepetésemre, ütött az ötlet, egyre többen jönnek és cserélnek könyveket

– mesélte Judit, aki építész, de jelenleg hivatásos édesanya hozzátéve, hogy milyen jó lenne, ha mások is észrevennék, ha változást akarunk magunk körül, közösségként többre megyünk.

Kapcsolódó
Könyvtár nyílt az utasoknak a szegedi vasútállomáson
Már hajnali fél négykor be lehet ülni olvasni, és akár magunkkal is vihetjük a könyvet az utazáshoz, ha visszahozzuk vagy pótoljuk egy másik kötettel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik