Otthon készült

Bontott faházakból épültek apartmanok Zamárdiban

Fézler Stúdió
Fézler Stúdió

Fézler Zsolt építész és családja a véletlen folytán, egy németországi kirándulás során talált rá azokra a bontásra ítélt faházakra, melyek közül ötöt darabjaira szedve a Balaton-parti telkükre szállíttattak és felújítva újjáépítettek példát mutatva arra, hogy hogyan hasznosítható újra egy épület – írta meg cikkében az Építészfórum.

Fézler Stúdió

2018 őszén úgy hozta a sors, hogy egy észak-németországi kiránduláson egy Schönberg nevű faluban arról értesültünk, hogy a helyi sportközpont egy új lakóparképítési beruházás miatt kompletten bontásra kerül. A sportparkhoz tartozó fenyő boronafalas ifjúsági szálláson töltöttünk egy éjszakát, és közben az is kiderült, hogy a faházak olcsón megvásárolhatók, mivel a német munkabérek mellett a legjobb esetben is tűzifa lesz belőlük.

– idézte fel az Építészfórumnak a történetet Fézler Zsolt.

Fézler Stúdió

Az építész elmondta azt is, hogy az egyszerű nyeregtetős tömegű faházak alaprajza a németekre jellemző precizitással lett kigondolva, helykihasználása elsőre is tökéletesnek tűnt.

Fézler Stúdió

Az északi-tengeri sós levegőn kikeményedett faanyagot megvizsgálva gyors számításokba kezdtünk. Öt darab faház megvásárlása mellett döntöttünk, melyet három lelkes kollégával egy intenzív hét alatt saját kezűleg lebontottunk és kamionra raktunk.

– mesélte.

Fézler Stúdió

A család Zamárdiban lévő telkére ideális méretű vendég apartmanházakat terveztek a “hozott anyagból”, majd a beszámozott fagerendák gyalulása és csiszolása után 2020-ban a koronavírusnak köszönhető lezárások alatt megkezdték az épület felépítését, újjávarázsolását.

Fézler Stúdió

Úgy gondoljuk, hogy a mai világban, amikor a rezsiharc zárójelbe tette a környezetvédelmi szempontokat, különösen fontos üzenete lehet az értékes faanyag megmentésének, újraértelmezett hasznosításának, illetve az életterek racionalizálásának is. A gyerekek kifejezetten élvezik a kuckós emeletes ágyakat, a parányi élettérben minden megtalálható, ami egy családi nyaraláskor szükséges lehet

– emelte ki az építész.

Fézler Stúdió

Fézler Zsolt arról is beszélt a szaklapnak, hogy a család a sok-sok befektetett munka eredményeképpen már nem kell, hogy szakembert hívjon az apró meghibásodás esetén, mivel mindannyian egy kicsit asztalossá, burkolóvá, villanyszerelővé váltak a folyamatok során.

Az ifjú generáció pedig egy útravalót kapott abból a szemléletből, hogy nem kell feltétlenül mindenből újat venni, és megfelelő odafigyeléssel az újrahasznosítás révén akár több tíz tonnás nagyságrendű szén-dioxid kibocsátástól óvhatjuk meg környezetünket, vagy adott esetben rengeteg fa kivágásától az egyre kevésbé értékelt csodálatos erdeinket

– hangsúlyozta az építész, aki családjával igyekeznek a környezetünket ebben a szellemben tovább fejleszteni, most, hogy az építési költségek teljesen elszálltak az újépítésű projekteknél, az átlagos családok szintjén is megvalósítható megoldásokon kell dolgoznunk, ez pedig egy ilyen projekt volt.

Kapcsolódó
Újrahasznosítás mesterfokon, avagy így készülnek kerti díszek kacatból
Egy kis kreativitással bármit hasznosíthatunk a kertben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik