Mozaik

Akár hatezer forint fölé is kúszhat a gesztenye ára

pixabay
pixabay
Nagyot drágulhat idén a gesztenye. Kevés termett a szárazság, illetve egy gombafajta elszaporodása miatt, amely egész Európában elpusztította a termés 90 százalékát.

Most még főleg import gesztenyét kapni 2-3 ezer forint közötti áron, de hamarosan nagyobb lesz iránta a kereslet, ezért akár 6500 forintra is drágulhat a kilónkénti ára a Tények riportja szerint.

A szolnoki piacon a magyar szelídgesztenyét 2500-3000 forint között árulják. Az egyik árus szerint a gesztenyés késztermékek is drágák, még mindig jobban megéri a piacon vásárolt gesztenyéből magunknak elkészíteni a gesztenyepürét például.

Budapesten is forgatott a Tények stábja, ahol most 2500 forintért árulják a szelídgesztenyét, de ez még az olasz importáru. A riportban nyilatkozó szakértő, Zeller Zoltán mezőgazdasági mérnök elmondta, hogy kevesebb termés várható, így emelkedhet majd a mostani ár. Az aszályos év és egy kéregelhalást okozó gombás betegség miatt nagyot csökkenhet a termés, van ahol 90 százalékos elhalást is okozott ez a betegség, ezért lehet majd számítani komoly áremelkedésre, akár 6000 forint feletti árra is.

Kapcsolódó
Unsplash
Három ellenállhatatlan gesztenyés desszert
Ne hagyjuk ki a gesztenyeszezont!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik