Mozaik

Darvadozásra hívják a természetbarátokat a Fehér-tónál

Pixabay
Pixabay
Az ősz egyik legizgalmasabb természeti látványossága a darvak vonulása.

A XII. Fehértavi Darvadozást rendezik meg 2023. november 17-18-án Sándorfalván.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak (Grus grus) a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a halastavakon töltik.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett sándorfalvi darvadozáson kiállítások, ismeretterjesztő előadások, darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, fotós terepverseny, madárgyűrűzés, kisvonatozás a “halvasúton”, valamint számos gyermekprogram várja a vendégeket.

Amatőr és profi fotósok számára rendezik a péntek délután kezdődő 24 órás fotós terepversenyt. Madárgyűrűzés is lesz a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Pixabay

A programok központi helyszíne a sándorfalvi piactér, valamint a Pallavicini kastély és kertje lesz. Az érdeklődők megfigyelhetik a tavaknál napközben előforduló madarakat is. A területen gazdálkodó Szegedfish Kft. keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a tórendszer közepén álló kutatóházig utazhatnak.

A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén – Eurázsia erdős, sztyeppés tájain – füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, halakat, emlősöket és madárfiókákat eszik.

Pixabay

A daru vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyárán azonban – száz év után először – a Marcal, majd 2021-ben a Rába völgyében sikerült megfigyelni egy-egy költőpárt, melyek feltehetően évről évre költenek.

A XII. Fehértavi Darvadozás részletes programja itt elérhető.

Kapcsolódó
24 órán át fényképezhettek egy versenyen az alföldi terepfotósok
Meseszép természetfotók készültek a Fehér-tó partján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik