Mozaik

Hosszabb ideig tizedelhetik a kárókatonákat az RSD-n

Pixabay
Pixabay
A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség halőri szolgálata felkészült a tömegesen megjelenő nagy kárókatonák riasztására.

Jövőre március közepéig lőhetik a kormoránokat az RSD-n – írta közleményében a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség.

Korábban többször írt a Sokszínű vidék a kormoránok és a halgazdaságok régóta fennálló “harcáról”. A komoly károkat okozó, elszaporodott kárókatonákat engedéllyel riaszthatják és gyéríthetik Magyarországon.

Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40 000 példány jelenik meg a vizeken a nagy kárókatonából.

A horgászok az RSD-re és mellékvizeire 5 évre szóló, Pest Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya által kiadott riasztási és gyérítési engedéllyel rendelkeznek. Az engedély szeptember 1. és január 31. között teszi lehetővé a gyérítést és riasztást.

A tapaszalatok szerint jelentős létszámú nagy kárókatona van még az érintett vizeken február hónapban, sőt akár március közepén is, ezért kaptak engedélyt a horgászok a február 1. és március 15. közötti időszakra is.

Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség

Továbbra is a Halőri Szolgálat kiképzett és jogosult tagjai végzik a védekezést mind partról, mind szolgálati vízi járművekről. A gyérítéshez kizárólag acél sörét használható, amely nem szennyezi a vízterületet, hiszen gyorsan oxidálódva feloszlik a vízben, szemben az ólommal.

A kárókatona hármas kártétele évről évre komoly fejtörést okoz a szakembereknek:

A falánk ragadozók tetemes mennyiségű halat fogyasztanak, egyes számítások szerint átlagosan napi 0,5 kilogramm halat is elfogyaszt egy-egy madár.

Pixabay

Emellett naponta 3-5 kg/egyed sebzéssel is számolni kell, mert a kormoránok nagyobb (2-3 kilós) halakra is vadásznak. A nagy testű madár vágja-csípi a nagy halakat, de lenyelni csak a legfeljebb 1-1,5 kilogrammos példányokat tudja. A megsebzett halak elfertőződnek, kivéreznek és később elpusztulnak.

A harmadik kártételi mód is jelentős: az egész télen zaklatott békés halak – mivel nem tudnak vermelni – tavaszra legyengülnek és fogékonnyá vállnak a betegségekre, amelyek gyakran végeznek velük.

Kapcsolódó
Összesen 175 kormoránt lőttek ki Győr-Moson-Sopronban
A fő problémát nem a hazánkban fészkelő, hanem az északról érkező madarak okozzák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik