Virágzó vidékünk

Gázágyúkkal riasztották a kormoránokat Fonyódon

Getty Images
Getty Images

Közleményben tájékoztatja a fonyódi lakosokat és nyaralókat a kárókatonák riasztásával kapcsolatban a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, írja a HírBalaton.

A társaság közlése szerint a madarak távoltartásához szükséges gázágyúkat igyekeznek a lehető legritkábban használni, úgy, hogy az a településen élőket és az ott üdülőket minimális mértékben zavarja.

Mint írták, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen.

A berendezést a halállomány védelme érdekében használjuk, a gazdasági károk megelőzésének céljából a Fonyód 0194/2 hrsz. számú külterületi ingatlanon. Társaságunk rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez. Az engedély alapján 06:00-18:00 között 15 percenként 3 lövés adható le

– fogalmaztak.

A nyár során 09 és 17 óra között 30 percenként két lövést adtak le, tehát az engedélyezettnél lényegesen kevesebb lövésszámmal éltek. Abban az időszakban, mikor nem szükséges a gázágyút kikapcsolják. A gázágyú jelenleg nem üzemel, közölték.

A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata személyes jelenléttel igyekeznek a kárókatonákat távol tartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg kollégáiktól. Ekkor is hallható lehet néhány, sörétes fegyverből leadott lövés.

Természetesen törekszünk Fonyód város lakosságának minimális zavarására, ezért a gázágyú nem a város irányába adja le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, kikapcsoljuk

– zárták a közleményt.

Kapcsolódó
Sörétes puskával zavarják el a tavakról a kormoránokat
Az északról telelni érkező száz egyedes kárókatona csapatokat űzik el. Nem cél a gyérítés, csupán a nagyobb tömegeket szeretnék távozásra bírni a halgazdálkodók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik