Mozaik

Sörétes puskával zavarják el a tavakról a kormoránokat

Wikimedi Commons
Wikimedi Commons
Az északról telelni érkező száz egyedes kárókatona csapatokat űzik el. Nem cél a gyérítés, csupán a nagyobb tömegeket szeretnék távozásra bírni a halgazdálkodók.

A négy-öt éve tapasztalt enyhe teleken gyakran 2-300 vándorló egyed telepszik meg a déli országrész nyugalmasabb területein. A kormorán egyetlen nap alatt akár másfél kilogramm halat elfogyaszt, válogatás nélkül az ős- és idegenhonos fajokat egyaránt – írta meg a Délmagyarország.

A vándorló madarak károkozásakor a halgazdálkodók kérhetnek riasztási engedélyt a természetvédelmi hatóságtól. A rendelet szerint, ha egy helyen legalább ötven nagy kárókatonát észlelnek, amelyek a kisebb hanghatásokat már megszokták, akkor használható lőfegyver

– nyilatkozta a lapnak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád-Csanád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke és a Mártélyi Horgászegyesület elnöke.

Kapcsolódó
Rettegésben tartják a Balaton élővilágát a kárókatonák
Egyetlen védelmi megoldást a Balaton befagyása hozhatna, amire a jelenlegi meteorológiai előrejelzések alapján nincs esély.

A Mártélyi-holtágon az elmúlt hetekben sörétes puskával halőrök riasztottak egyszerre három helyen is: az üdülőknél, a holtág északi és középső részénél. Ugyanakkor a megyei horgászszövetség már tavaly óta összehangolt riasztásokat szervezett az atkai és gyálai holtágakon, illetve a Tiszán és a Maroson.

Nem cél a madarak elpusztítása, a térségi halállomány védelmében szeretnénk elérni, hogy a két-háromszáz egyedes vándorló madárcsapatok új helyet keressenek. A nagy kárókatona a Mártélyi Tájvédelmi Körzet védett madárfaja, körültekintően jártunk el

– hangsúlyozta Oláh Szabolcs.

Valamennyi térségi riasztásra az illetékes vadásztársasággal egyeztetve vonulnak ki a halőrök. A nagy kárókatona nem válogat, a hideg vízben könnyen megfogható, tömegesen előforduló valamennyi fajtát kifogja. Ráadásul nem csak gyéríti az állományt: a nagyobb méretű halakat súlyuk miatt csupán megsebesíti kampós végű csőrével. Így egy esetleges fertőzés gyengíti a vizek élővilágát.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, főként nem a hazánkban fészkelő törzsállomány jelent gondot, hanem az északról érkező madarak, amelyek a klímaváltozás okozta enyhe teleken nem vonulnak tovább délre, inkább megpróbálják itt átvészelni a téli hónapokat. Nagy létszámuk, tömeges jelenlétük miatt kell újra és újra elriasztani őket a térségi vizekről.

Kapcsolódó
Összehangolt akciót szerveznének a halak repülő vadászai ellen
A halgazdálkodók szerint hosszabb távon a költés korlátozása jelenthet megoldást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik