Virágzó vidékünk

Kárókatonák és kócsagok lepték el Tatát

Az Öreg-tó környékén, a várnál és az Által-érnél táboroztak le a madarak.

A vadludak helyét a kócsagok és a kárókatonák mellett néhány szürkegém és fenyőrigócsapatok vették át Tatán – írja a kemma.hu.

A szakemberek szerint a madárpopulációk a kemény hideg miatt kerestek a megszokotthoz képest új helyet maguknak. A fagy miatt új, ideiglenes élőhelyet kereső vadludak ugyanakkor a Dunára mentek át. Dunaalmás és Almásfüzitő térségében a minap is mintegy kilencezren éjszakáztak, míg mintegy 150 nagy kócsag és 300 kárókatona Tatára húzódott be.


Az idő enyhülésével visszatér a normális rend: a vadludak visszatérnek az Öreg-tóhoz, míg a nagy kócsagok és kárókatonák minden valószínűséggel elhagyják a várost – olvasható a portálon.

Greenfo.hu néhány napja írt arról, hogy a telelő nagy kócsagok beszorultak Tata belvárosába. Az Öreg-tó elfolyó vize a zsilipek közelében, a várárok, a langyos források környéke még a januári nagy hideg ellenére is jégmentes.

telimadar4

A várárokban halászgató kócsagok a déli verőfényben a vár falán sütkéreznek. A fotót Márkus Ferenc természetvédelmi ökológus küldte a portálnak.

Címfotó: Lengyel Róbert – kemma.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik