Mozaik

Varjúseregekkel és nagyvadakkal küzdenek a Balatonon

Pixabay
Pixabay
Már a Balaton-parti településeken élők testi épségét is veszélyeztetik a vadak.

Az agrárminiszter segítségét kérik balatoni önkormányzatok a nagyvadak és a varjak miatt – írta az MTI.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása miatt aggódik.

Évtizedek óta komoly problémát okoz a nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, ami a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan jelentkezett.

A művelés alól kivett területeken bokros-fás növénytársulások jelentek meg, sokszor a lakóövezetek közvetlen közelében, amelyek kiváló búvóhelyet nyújtanak a nagyvadállománynak.

Pixabay

A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. A gazdák, lakosok számára csak magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük. Sokan ezért hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal, szőlőműveléssel.

Emellett a túlszaporodott nagyvadak rengeteg közlekedési balesetet okoznak. A biztosítással nem rendelkező autósoknak arra sincs esélye, hogy megtérítsék a kárukat, sőt, az elhullott vad, illetve trófea értékének megtérítésére is kötelezhető egy vétlen sofőr.

Nehezítik a helyzet megoldását a Balaton-parti területek adottságai, hiszen a nádasban megbújó állatok levadászása komoly kihívás.

A varjak túlszaporodása is egyre több települést érint az üdülőövezetben. A falánk madarak az énekesmadarak fészkeinek kifosztásával, a turista útvonalak bepiszkításával, a szemét széthordásával, a kiskertek tönkretételével okoznak gondokat.

Kapcsolódó
Elkerítik a gazdák földjeit a vadak ellen
Új eszközt vetnek be Hajdú-Bihar megyében a vadkárok ellen: bálahálókkal kerítik körbe a földeket, melyekbe villanypásztort vezetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik