Virágzó vidékünk

Ellepték a varjak Pécset

A varjak fészkét a költési időszak előtt el lehet távolítania az önkormányzatnak külön engedéllyel, utána már csak a fészekkezdeményekhez nyúlhatnak.

A városokba minden télen beköltöznek a varjak, de Pécsett ezúttal hatalmas tömegű madárcsapatokról szóltak a hírek, írta a Bama.

Az egyik olvasó elmondása szerint minden évben jelentkeznek a panaszok a károgó madarak miatt és korábban azt lehetett olvasni, hogy a fészkeket a téli időszakban szokták eltávolítani a városok fáiról.

Fészket építettek Timba oroszlán szőréből a szegedi csókák
Az élelmes madarak különös fészekrakása a közelgő tavaszt jelzi.

Az önkormányzatnak a Környezetvédelmi Hatóság engedélyét kell kérni a varjúfészkek eltávolítására és a varjúriasztásra. Főleg úgynevezett védett objektumok fölül távolítják el a fészkeket, ilyenek például a buszmegállók, játszóterek, forgalmas járdák és parkolók.

A pécsi főkertész hangsúlyozta, hogy február 15-e után, a költési időszakban már csak a varjak riasztására lesz lehetőségük, ami a fészekkezdemények eltávolítását jelenti. Amennyiben a fészek elkészül, ahhoz az engedély értelmében már nem szabad hozzányúlni. A madarak riasztására egyébként május 1-ig van lehetőség.A varjúfélék – például vetési és dolmányos varjú vagy a szarka – az élőhelyük csökkenése mellett a folyamatos üldöztetés miatt költöztek be a városokba, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. A korábbi évtizedekben módszeresen vadászták őket, de előfordult, hogy mérgekkel, csapdákkal pusztították az állományt, ezért természetvédelmi oltalom alá kellett venni őket. A madarak viszont a zaklatás elöli kitérést addig folytatták, amíg lakott területre nem értek. Számukra ez megfelelő hely, hiszen a városokban nem lehet rájuk vadászni, ráadásul könnyen jutnak táplálékhoz a parkokban, szeméttelepeken.

Kiemelt képünk nem a helyszínen készült – Fotó: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Varjak szedik majd a szemetet egy franciaországi parkban
Ezek a madarak különösen intelligens állatok.
Olvasói sztorik