Mozaik

Fészket építettek Timba oroszlán szőréből a szegedi csókák

Az élelmes madarak különös fészekrakása a közelgő tavaszt jelzi.

Az idén 30 éves Szegedi Vadasparkba korábban mentett madárként hollók és csókák érkeztek. A közelgő tavaszt jelzi, hogy a madarak hozzáláttak a fészeképítéshez, amihez nem mindennapi, kiváló minőségű alapanyagot találtak, adta hírül a Szeged ZOO.

A Szegedi Vadaspark munkatársai a fehér oroszlán sörényének elhullajtott darabjait és némi rackaszőrt biztosítottak a találékony madaraknak, akik Timba szőrszálaiból rögvest hozzáláttak a fészek megépítésének.

A csóka Eurázsia jelentős részén és Észak-Afrikában elterjedt faj, hazánkban a sík- és dombvidékeken költ. A kisebb testű varjúféle kedveli az ember közelségét, gyakran épületek zugaiban fészkel. Hazai állománya csökken, mivel fészkelési szokásai miatt részben a vetési varjúra utalt. Nagyvárosi környezetben a nyestek és a dolmányos varjak is rossz irányba befolyásolják csókáink életfeltételeit.

Rekordokat döntöttek a dél-alföldi pusztákon a kék csókák
Ezek a szép madarak kedvelik a sík vidéket.

A tojó 4-6 tojást rak, a kotlásban a hím nem vesz részt, de a tojóról gondoskodik. Három hét múlva kikelő fiókái nevelését a két szülő közösen végzi. A csókák rovarokkal és más gerinctelenekkel, kisemlősökkel valamint tojásokkal táplálkoznak. Városokban az emberek által termelt ételmaradékokat is elfogyasztják.

A varjúkkal szemben a csókák fiókáit nem szabad kivenni a fészekből és fogságban felnevelni, hiszen védett állatok

– nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek Nagy Tamás ökológus.

Ez a madárfaj mezőgazdasági területek mentén varjútelepeken, idős fák odvaiban és mesterséges odúkban, költőládákban is megtelepszik.

A Szeged ZOO gondozói remélik, hogy a magas intelligenciájukról és kíváncsi természetükről ismert varjúfélék néhány hét múlva tojásokkal és kis fiókákkal fogják megörvendeztetni a vadaspark látogatóit.

Kiemelt kép: Endrédi Lajos

Varjak szedik majd a szemetet egy franciaországi parkban
Ezek a madarak különösen intelligens állatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik