Virágzó vidékünk

Elkerítik a gazdák földjeit a vadak ellen

Pixabay
Pixabay
Új eszközt vetnek be Hajdú-Bihar megyében a vadkárok ellen: bálahálókkal kerítik körbe a földeket, melyekbe villanypásztort vezetnek.

A Kék-Kálló Vadásztársaság elnöke, Kulcsár Balázs beszélt a lapnak arról, hogy a terület vetemény felőli részén a háló alját leföldelték, kívül pedig két sor villanypásztor zsinór fut végig, így ez százszázalékos védelmet nyújt – írta meg a Haon.

Nem akarunk a gazdáknak kárt okozni a vadállománnyal, ezért Békés megyéből hoztunk egy technológiát. A gazdákkal közösen körbekerítettük a napraforgóföldeket, ez százszázalékos védelmet nyújt a mezei nyúl károkozása ellen

– mondta.

Nem feltétlenül a nyúllal volt a probléma, hanem a talajlakó kártevőkkel. A drótféreg, a barkó okoz problémát, és 20-25 év után nagyon megszaporodott a hör­csögállomány, ezek mind a napraforgó károkozói. Ehhez jött még valamennyi nyúlkár, viszont mindent a nyúl rovására írtak

– emelte ki hozzátéve, hogy a vadászatra jogosultaknak nagyon nehéz bebizonyítani, hogy melyik állat mennyit evett. Ez konfliktushelyzetet szült, ami a jövőt illetően nem jó.

Kapcsolódó
Állati gyülekezetet rögzített a bükki vadkamera
Ilyen változatos az erdők életközössége.

Ezért választottuk ezt a költséges megoldást, minden gazdának, aki kérte, körbekerítettük a földjét

– ismertette Kulcsár Balázs.

A körbekerítés után a gazdák kaptak egy napelemes adaptert, a technológia pedig véd a mezei nyúl, később pedig az őz ellen is. Tízmilliós nagyságrendre rúg a beruházás, hiszen jelentős napszámvonzata is volt, valamint ősszel fel is kell majd szedni a hálót. A társaság arra döntött, inkább ezt a megoldást választják, mintsem vadkárt kelljen fizetni, vagy a vadállományt kelljen ritkítani.

Az elnök tapasztalatai szerint nincs hagyománya a közös gondolkodásnak a gazdák és a vadásztársaságok között. A Kék-Kálló Vadásztársaságnál azonban igyekeznek ezen változtatni, s az együttműködésre biztatni őket, ennek egyik lépése volt a technológia elhelyezése.

Kapcsolódó
Fegyveres vadászok védik a szarvasoktól a hevesi falut
Az állatok jelenléte csökkent, de nem szűnt meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik