Kertünk-Portánk

Imádják a csicsókát az ínyenc vaddisznók

pixabay
pixabay
Nem vetik meg a kukoricát és a gyümölcsöket sem.

A hazánkban túlszaporodott, egyre többször a településekre is bejáró vaddisznók szinte napi beszédtémát jelentenek. Az állatokról a Vadalarm közölt érdekes összeállítást, melyből kiderül, mik a vaddisznók kedvenc eledelei.

Kapcsolódó
Az utolsó vaddisznót is kilőtték Dániában
A 157-es számú állatot régóta figyelték.

A vaddisznó mindenevő állat, így növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt szívesen fogyaszt. Élőhelye alapvetően az erdő és a rétek, ahol a kedvenc csemegéje a kései makk, de szívesen fogyaszt a megtalált dögökből, és a vadászok által hátrahagyott zsigerekből is.

A megvizsgált vaddisznó-gyomrok gyakran tartalmaztak kisemlősöket, egereket, pockokat, mezei nyulat, hörcsögöt és vakondot is. Szereti a siklót, békát, rovarokat, bogarakat is. Túlszaporodás esetén más állatok kicsinyeit is levadássza, így fiókákat, tojásokat, súlyos esetben gidákat és borjakat is elfogyaszt a túlélés érdekében.

A növények közül kiemelten kedvelt tápláléka a csicsóka, amely ember által művelt kertekben terem, de sok helyen kivadulva is megtalálja. A csicsóka a téli-tavaszi időszakban nagyban segíti a nagyvad túlélését, hiszen magas tápanyag-tartalmával a nehéz, hideg évszak vége felé hatékonyan segíti a megfelelő táplálkozást

– írja a portál.

A vaddisznó általi vadkár-okozás a legjellemzőbb az erdők melletti tanyákon és megművelt táblákon. Imádja például a kukoricát, abból is a visszamaradtabb vagy még éretlen, puhább, lédúsabb csöveket.

Kedvelt tápláléka az érett kalászosok termése. Szereti a burgonyát, répát is, amit szintén szívesen kitúr a földből. Nagy károkat okozhat a fák fiatal hajtásainak elfogyasztásával, a frissen ültetett csemeték kitúrásával is.

Nem veti meg a savanykás – meggy, alma, szőlő – és az erjedésnek indult egyéb gyümölcsöket sem.

A vaddisznók által okozott kár jelentős része nem a táplálékként elfogyasztott termésekben jelentkező hiányból fakad, hanem abból, hogy táplálkozás közben kitapossák, letördelik a haszonnövényeket, dörgölőzéssel, csörtetéssel letördelik a föld feletti növényi részeket.

Kapcsolódó
Ellenek a vaddisznók, a szokottnál óvatosabban járjuk az erdőket
Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni.
Olvasói sztorik