Mozaik

Acélsörétes lőfegyverrel gyérítik a kormoránokat Szabolcsban

Pixabay
Pixabay
A gyérítési eredményekről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

Kétezer lőszerrel gyérítik a kormoránokat a Tisza és a Szamos szabolcsi szakaszán – írta a Pecaverzum.

A napokban írt a Sokszínű vidék a kormoránok engedéllyel történő riasztásáról és gyérítéséről, a Duna érintett szakaszán a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség halőrei végzik majd március közepéig a műveletet.

A Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetsége a halállományok védelme érdekében idén is folytatta a nagy kárókatona gyérítését a Tisza- és a Szamos-folyókon. A gyérítéshez a szükséges engedélyt a Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi Főosztálytól 2023. szeptember 1-től 2024. január 31-ig terjedő időszakokra kapta meg a szövetség.

A gyérítést engedéllyel végző munkavállalók megfelelő elméleti-, terepi-, valamint fajismerettel rendelkeznek, és a tevékenység gyakorlása során a hatályos jogszabályokat betartják.

Pixabay

A határozatban foglaltak alapján a gyérítés sörétes lőfegyverrel, 36 grammos acélsöréttel (12/76 kaliber) történik a vadon élő állatfaj zavarása nélkül, különös tekintettel a rétisasfészkekre.

A halgazdálkodást is veszélyeztető nagy kárókatona Európában túlszaporodott. Viselkedési, vonulási szokásai jelentősen megváltoztak, amelynek elsődleges oka az évszakok jellemző időjárásának az eltolódása.

A hazai vizeken is jelentős állomány van jelen, amely a halak ívási időszakában is komoly károkat okoz az ilyenkor fokozottan sebezhető anyahalak kifalásával, megsebzésével, az ívási folyamat megzavarásával.

A gyérítést és riasztást az engedéllyel rendelkező munkatársak a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében folytatják.

A munka októberben kezdődött, azóta heti két alkalommal folyamatosan dolgoznak a szakemberek a vízállás és az állományviszonyok függvényében. A kormorán gyérítéséhez szükséges kétezer darab nagy teljesítményű, ólommentes lőszert is már korábban beszerezték.

Kapcsolódó
Gyérítik a Dunán garázdálkodó kormoránokat
Magyarországon 2500-3000 kárókatona fészkel, de télen 30-40 000 példány jelenik meg a magyar vizeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik