Mozaik

A közönséges bükk az Év fafaja 2024-ben

Pixabay
Pixabay
Idén közel kétezer természetbarát voksolt.

Idén is online szavazáson választottak ki egy fafajt a természetbarátok – írta az Országos Erdészeti Egyesület.

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára.

2013 óta az Év fája mozgalom honlapján keresztül zajló nyílt online szavazáson dől el melyik hazai fafaj lesz majd a következő Év fája. 2022-ben a Nagylevelú hárs (Tillia Plathyiphylos), 2023-ban pedig a Vénic-szil (Ulmus laevis) lett az év fajtája.

Idén immár tizenegyedik alkalommal voksolhatott az egyesület tagsága, az erdész szakemberek közössége, és mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa. Az október 27-e és november 19-e között zajlott online voksoláson csaknem 2000-en vettek részt, összesen 1864 érvényes szavazatot adtak le.

Pixabay

Meggyőző fölénnyel, összesen 1381 szavazattal, a közönséges bükk (Fagus sylvatica) lett 2024-ben az év fafaja.

A második helyen 344 szavazattal a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen 139 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

Jó egy évszázaddal ezelőtt a bükkfa anyagát csak faszénégetésre, hamuzsírfőzésre használták, azóta a faipar fontos nyersanyagává vált. A klímaváltozás miatt az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk, az esztétikai, turisztikai szempontból is fontos bükkösök megtartása a jövő erdészeinek nagy kihívása.

Kapcsolódó
400 facsemete tud pótolni egy időset
Ennyi facsemete tudja elvégezni azt a környezetvédelmi "munkát", amit egy 20 méter lombkorona-átmérőjű idős fa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik