Mozaik

400 facsemete tud pótolni egy időset

pixabay
pixabay
Egy új vizsgálat szerint körülbelül 400 fiatal fára van szükség ahhoz, hogy betöltsék egy körülbelül 20 méter lombkorona-átmérőjű idős fa környezetvédelmi szerepét, például a levegő tisztításában, az árnyékolásban, hűtésben vagy szén-dioxid-megkötésben.

Az idős és matuzsálemi fákkal kapcsolatos kutatásokban nagy tapasztalattal rendelkező Andreas Roloff erdőkutató professzor jutott erre a következtetésre egy új kutatásban, de még őt is meglepte a vizsgálat végeredménye, amelyet saját bevallása szerint többször is újraszámolt – írta meg a Magyar Mezőgazdaság.

Andreas Roloff azt is kiemelte, ez az eredmény még egyértelműbbé teszi, hogy mennyivel jobban kell tisztelni, gondozni és óvni a környezetünkben található idős fákat, és alaposabban kell megfontolni, hogy például egy építkezési területen szabad-e kivágni pusztán azért, mert szükség van a helyre.

Az erdészeti botanikai és erdőzoológiai intézet, valamint a tharandti erdészeti botanikus kert egykori igazgatója jelenleg a drezdai egyetem professzora és évek óta kutatja a fák öregedését, a fafajok gondozását, a fák szárazságra adott stresszreakcióit és a szárazsághoz való alkalmazkodásukat, különösen lakott területeken, városokban.

Andreas Roloff egyik előadásához kezdte el kutatni azokat a befolyásoló körülményeket és tényezőket, amelyek lehetővé teszik, hogy a fák akár ezer évig is éljenek. Ennek a kutatásnak mintegy „mellékszálaként” kezdte el vizsgálni a matuzsálemi fák környezeti teljesítményét, amelyből a már korábban említett meglepő eredmény született. Mintegy tizenegy fafaj esetében tudták eddig leírni, meghatározni azokat a biológiai tulajdonságokat és tényezőket, amelyek befolyásolják a fa várható élettartamát.

Ma már nagyon pontos szabályozások vannak érvényben a fák egészségének, a zöldfelületek minőségének megőrzésére.
És az is gyakran kiderül, hogy ami első pillanatban a legolcsóbbnak tűnik, mint például egy fa kivágása, az hosszú távon a legdrágább megoldás lesz. Az új fák ültetésének költségeit az idős fák óriási ökológiai értékével összevetve jogossá válhat a kérdés: melyik az értékesebb?

Kapcsolódó
Újra figyelmeztetnek a Föld fáit kutató tudósok
Sürgős cselekvésre szólítanak fel a világ 60 000 fafajtája védelmében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik