Mozaik

Átadták a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyt

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

A teljes rekonstrukción átesett tiszadobi Andrássy-kastélyban két kiállítást alakítottak ki. Az egyik bemutatja a XIX. század végi életmódot, az emeleten pedig idősebb Andrássy Gyulának és ifjabb Andrássy Gyulának állítottak emléket.

A tiszadobi Andrássy-kastély ünnepélyes átadóján Lázár János, építési és közlekedési miniszter elmondta, hogy a kormányzat terve, hogy olyan emlékhelyeket hozzon létre, amely közösségi térként is szolgál. A politikus emlékeztetett rá, hogy 1945 után sok száz műemléképület került állami kezelésbe, amelyeket később szociális otthonként, iskolaként, vagy kultúrházként használtak. Ezek sorsát a mai napig nem sikerült megnyugtatóan rendezni, hiszen az épületek a XXI. században már nem alkalmasak ilyen intézmények befogadására.

MTI/Máthé Zoltán

Ebben a helyzetben az állam három különböző módon kívánja hasznosítani a műemlékeket: a kisebbeket visszaadják a nemzeti vagyonkezelőnek, amely értékesítheti őket, a nagyobbakat olyan nagyvállalatoknak mint a Mol, az OTP, vagy a Richter, illetve egyetemeknek és egyházaknak adnák örökbe.

Ugyanakkor a történeti jelentőségű ingatlanok, a nemzetformáló személyiségek és politikusok lakhelyei az állam kezében maradnak. Ezek közé tartozik a többi között a keszthelyi, a nagycenki kastély, vagy Eszterháza, és ilyen a tiszadobi kastély is

– tette hozzá.

MTI/Máthé Zoltán

Arról is beszélt, hogy jövő nyárra megújul Tisza István, és Tisza Kálmán miniszterelnök geszti lakhelye, illetve néhány hét múlva adják át a nagycenki Széchenyi-kastély megújult épületét.

(MTI)

Kapcsolódó
Gödöllőn pompázik az ország első ötcsillagos kastélya
A Kastély védjegy célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az épített magyar kulturális örökségre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik