Mozaik

Európa 11 legveszélyeztetettebb műemléképülete között a miskolci múzeum

YouTube
YouTube

Európa hét legveszélyeztetettebb műemlékének jegyzékére kerülhet a Herman Ottó Múzeum Papszeri kiállítóépülete, a létesítmény most, a döntési folyamat első körében az első tizenegy pályázó közé került be, a végleges döntés tavasszal várható – írta meg a Minap.

Az Papszeri kiállítóépület alapjait még a tizenötödik században rakták le. A tizenhatodik századtól már írott emlékek vannak az építményből, amiben az 1900-as évekig működött a református középiskola (a Lévay József Református Gimnázium elődje).

A középiskola kiköltözése után pedig a város egyetlen könyvtára üzemelt itt. Komolyabb felújításon utoljára az 1970-es években esett át, azt követően, hogy 1967-ben az északi homlokzat egy része leomlott. Az 1974-es átadás óta csak állagmegóvási munkálatokat végeztek el rajta, állapota folyamatosan romlik, 2019 óta nem látogatható a kiállítóhely. A városvezetés most azt reméli, hogy a pályázat elősegítheti az épület megújulását.

Az Europa Nostra tízedik éve hirdeti meg azt a listát, ami a kontinens legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneit rangsorolja. Erre pályázott a Herman Ottó Múzeum a Papszer utcai kiállítóhelyével

A már emlegetett tizenegyes listára nyolc ország tizenegy műemléke került fel. Hazánkból a miskolci kiállítóépület mellett a fővárosi Memento Park is eredményesen szerepelt. A Top 7-es listáról tavasszal születik meg a döntés.

A Herman Ottó Múzeum pályázatához készült videó:

Az épület teljes felújításához az előzetes felmérések alapján több milliárd forintra lenne szükség.

Kapcsolódó
200 éves templom megmentéséért küzd a történész
A 60 lakosú Murga evangélikus műemlékét szeretné megmenteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik