Virágzó vidékünk

Megmentik az enyészettől Debrecen egyetlen kastélyát

facebook/tégláskert
facebook/tégláskert
Az értékmentő beruházás egész Debrecen büszkesége lesz, hiszen nincs másik hasonló épület a városban.

Nem is olyan régen még úgy tűnt, végleg az enyészeté lesz Debrecen egyetlen kastélya, az elmúlt évtizedekben szinte teljesen lepusztult épület sorsában azonban szerencsés fordulat állt be: egy év múlva ismét régi pompájában tündökölhet a Vértessy-kastély, írta a Cívishír.

A tulajdonos a napokban kezdhette el a régóta tervezett felújítást, a külső és belső rekonstrukcióhoz is megkapták a szükséges építési engedélyt. Mivel a kastély 2011 óta műemléki védettség alatt áll, országos műemlék, ezért az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészetért és Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság tervtanácsának előírása alapján zajlik a munka.

Egy csipetnyi kastélytörténelem

A Déli sor, a Mikepércsi út és a reptér által határolt területen 1871-ben kezdődött a földosztás, vasutasoknak és téglagyári munkásoknak, előtte búzaföldek, szőlőültetvények voltak a környéken.

 

A térség fejlődése Balogh Mihály városi főmérnök és rokona, Vértessy István nevéhez fűződik. Emléküket 1910 óta őrzi utcanév.

 

A Vértesi és a Balogh Mihály utcák közötti területen állt a téglagyár és a kastély, amelynek építtetője Somogyi Gábor cserépmester volt, aki Párizsban tanulta ki a mesterséget. Belvárosi házának árából a Tégláskert mellett vett egy telepet, amelyen 1827-ben cserép- és téglagyárat létesített, magának és családjának pedig felépítette a kastélyt.

 

A kúria romantikus stílusban épült, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor, csak az biztos, hogy az impozáns épület 1842-ben már teljesen berendezve állt. Később Zichermann Ignác, majd Balogh Mihály városi főmérnök, végül pedig a Vértessy család tulajdonába került.

 

Az 1952-es államosítás után a kastélyból sertéshizlalda lett. Később az üzem épületeit lebontották, az ott lévő tavat feltöltötték, majd egy időben szociális szükséglakásokat alakítottak ki benne.

Az első ütemben a bruttó 600 négyzetméter alapterületű kastély földszintjének és pincéjének felújítására kerül sor, továbbá a kúria megjelenéséhez illeszkedő parkot is kialakítanak. A beruházás részeként kerítéssel kerítik körbe a mintegy 7300 négyzetméteres területet, amely mellett a közelmúltban az önkormányzat LIFE IP HungAIRy projekt keretében véderdőt telepített. Ha megnőnek a facsemeték, a kastély környezetét háromhektáros erdő teszi majd még hangulatosabbá.

A tervek szerint a kastély felújításának első üteme 2023 végére teljesen elkészülhet, majd néhány év múlva, a második ütemben a tetőtér beépítésével hatalmas rendezvényteret hoznak létre, így összesen mintegy ezer négyzetméter hasznos alapterületet alakítanak ki.

Kapcsolódó
Magányosan omladoznak a megmentőre váró kastélyok Somogyban
Becslések szerint a megyében lévő kétszáz kastély és kúria nagy része kihasználatlanul árválkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik