Mozaik

200 éves elaggott kastély vár jobb sorsra a Somlói borvidéken

ingatlan.com
ingatlan.com
Hasznosításának csak a fantázia szab határt, hiszen az épület felújításra vár.

Egyedülálló lehetőség vár azokra, akik kastélyt szeretnének hazánk csodás vidékén, a Somló környékén. Magyarország legkisebb történelmi borvidékének, a Somlónak északi lábánál található Somlószőlősön ugyanis található egy 1850 előtt épült kétszintes, csodás panorámával rendelkező kastély, amiből bármi kihozható. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, hiszen az épület felújításra vár.

Kapcsolódó
Toszkán hangulatú udvarház a baranyai falu gyöngyszeme
Megnyugtató környezetre vágyó, igényes család - akár több generációs - otthonának is tökéletes lehet.

Az aszimmetrikus alaprajzú épület a magyarországi gótizáló romantika egyik korai, angol romantika hatását mutató emléke. Legutoljára báró Watzdorff Konrádé volt, aztán a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1936-ban a Watzdorff család tartozásai miatt elárverezték, és a falu tulajdonába került.

Az 5148 négyzetméter alapterületű, sokszög alakú, körbenapozott telken található, szabadon álló, hagyományos építésmódú, kombinált sátortetős lefedésű épületet az Angliát megjárt építész, Voyta Adolf tervezte.

A romantikus elemeinek formáját nagyrészt az angol gótika ihlette bástyaszerű tornyaival, csúcsíves ablakaival, főbejárata és a kapu Tudor-íves. Különleges értéke a tükör-megvilágításos lépcsőház.

ingatlan.com

Az impozáns, kvalitásos épület, a középpontjában álló átrium szerű lépcsőházban kapott helyet a szintek közötti, eredeti állapotában megmaradt egykarú falépcső, az emeleti szinten galériás kialakítású, ácsolt közlekedő készült.

A felépítmény tulajdonosai, a műemléki védelem ellenére átalakítás tervei mellett rendelkeztek a Műemlékvédelmi Szakhatóság engedélyével, így aki szeretne ezen a csodás borvidéken saját borából kortyolgatni kastélya teraszán, az látogasson el az ingatlan.com oldalára, ahol az ár mellett további képeket és adatokat talál a gazdára váró várkastélyról.

Kapcsolódó
Álomház vár új gazdára a Mecsek és a Zselic lankáinak ölelésében
Kán és a falut körülölelő völgy túlélte az idő múlását és a bőség korába ért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik