Mozaik

Teljesen megújult a nagycenki Széchenyi-kastély

MTI/Filep István
MTI/Filep István
Átadták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 3,2 milliárd forintból felújított épületegyüttesét és a hozzá kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket és újra megnyílt a megújult, a Széchenyieket bemutató állandó kiállítás is.

A Nemzeti Kastély és Várprogramban rendelkezésére álló 60 milliárd forintból 17 kastély és 12 vár újult meg az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásával.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkár az ünnepélyes átadón ismertette, hogy a most zárult nagycenki projektben a rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg.

MTI/Filep István

Az Öregkastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak fel és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

MTI/Filep István

Az Öregkastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást a téli nyitvatartás szerint keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Kapcsolódó
Átadták a felújított tiszadobi Andrássy-kastélyt
A teljesen felújított Andrássy-kastélyban két állandó kiállítást alakítottak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik