Mozaik

Ezért tiltották be Angliában a karácsonyt

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A 17. században másfél évtizedig illegális volt az ünneplés.

Míg nálunk december 24-ének estéje a karácsony „csúcspontja”, addig angolszász területeken december 25-e a kiemelt nap. Néhány száz évvel ezelőtt viszont az ünneplés egészen vízkeresztig tartott, zenéltek, táncoltak, nagy lakomákat csaptak, különleges istentiszteleteket tartottak, a boltok is korlátozottan voltak nyitva, nem úgy, mint a kocsmák, ahol bőven folyt az alkohol.

Így volt ez egészen addig, amíg puritánok meg nem döntötték a monarchiát, ők ugyanis mást gondoltak az ünneplés módjáról. Úgy látták, hogy a Bibliában semmi nem utal arra, hogy bulizni, önfeledten ünnepelni kellene ebben az időszakban, Krisztus születését efféle világi hívságokkal ünnepelni maga a bűn és a fertő.

1644-ben el is fogadtak a többségben levő puritánok a parlamentben egy olyan rendeletet, amelyben betiltották a karácsonyi mulatozást, helyette pedig böjtölést és imádkozást írtak elő.

Ha ez nem lett volna elég, egy 1645-ös vallási útmutatóban egyszerűen nem írtak semmit a karácsonyról. 1647-ben pedig, amikor elkergették I. Károly királyt és a presbiterianizmust tették államvallássá és leszögezték, hogy a karácsonyi ünnep illegális (így járt egyébként a húsvét és a pünkösd is), ha valaki mégis megünnepelné, annak büntetés jár. A karácsonyi napoknak hétköznapokká kellett válniuk, tilos volt a dekorálás, éneklés, tánc, alkoholfogyasztás, helyette imádkozhattak és böjtölhettek.

Még a karácsony, Christmas nevét is megváltoztatták, mivel a „mas” szó a mass, vagyis mise szóra hasonlított, így inkább Christ-tide-ra változtatták a betiltott ünnep nevét.

Az embereknek viszont nem igazán tetszettek ezek a szabályok, sok helyen a pincékben gyűltek össze és titokban karácsonyoztak.

Ennél látványosabb ellenállást is tanúsítottak, például London polgármesterét nyilvánosan szidalmazták, mert eltávolíttatta a karácsonyi dekorációt a városból, a boltok karácsonyi nyitva, illetve zárva tartása mellettiek véressé vált összecsapását pedig a városi tanács seregének kellett levernie. Végül több helyen zavargások törtek ki, egy karácsony mellett tüntetőt meg is öltek, őt szerencsétlenségére pont Christmasnak, azaz Karácsonynak hívták, így képletesen is megölték a Karácsonyt. Canterburyben a városi piac kinyittatása miatt tört ki tüntetés, szétverték a karácsonykor kinyitó üzleteket, majd a város vezetését is sikeresen átvették.

Miután 1649-ben kivégezték I. Károlyt, a karácsonyért folyó megmozdulások is csillapodtak, de sokan titokban ünnepeltek.

Szabadon csak 1660-tól, a monarchia visszaállítása, és I. Károly fia, II. Károly trónra lépése után lehetett újra megünnepelni a karácsonyt Angliában, Walesben és Írországban.

Kapcsolódó
10 karácsonyi furcsaság a nagyvilágból
Retekszobor kiállítás, mesterséges pókhálók és karácsonyi focimeccs a harcmezőn.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik