Mozaik

Így lubickolt a fenyőrigók serege a Kunságban

Télen is nagy a madárforgalom az Alföldön.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa látványos videót készített a madarak népes csapatáról.

Télen is számos madárfajt megfigyelhetünk táplálékkeresés közben a gyepes élőhelyeken, ahol általában magvakat szedegetnek, ugyanakkor a cserjék terméseit is szívesen elfogyasztják.

Az egyes fajok az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék nyomán kialakult sekély felszíni vizeket előszeretettel használták fürdőzésre.

A madarak a sekélyebb vizekben tudják megtisztítani tollazatukat a szennyeződésektől és az élősködőktől. Ez a művelet a téli időszakban is nagy jelentőséggel bír.

A fenyőrigók nagy számban érkeznek telelni Magyarországra Európa északi területeiről, ilyenkor nagy csapatokba verődnek. Gyakran seregélyek és más énekesmadarak is csatlakoznak hozzájuk, és így keresik táplálékukat vagy éppen pihennek bokrok, fák ágain ülve.

Hazánk az egyik legdélibb elterjedési határa a fenyőrigónak. Nálunk kis számban költ, leginkább a nedvesebb élőhelyeket – árterek, ligeterdők – preferálja, míg a zárt erdőségeket kerüli.

A Kunságban fenyőrigók és seregélyek csapata is tisztogatta magát egy lekaszált kiszáradó lápréten. Tóth Tímea látványos videója itt elérhető.

A fenyőrigó hazánkban védett, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Kapcsolódó
Kiéhezett vadak ostromolják a cseszneki várat
Izgalmas kisfilmet is készítettek a hívatlan vendégekről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik