Mozaik

Jön a TOTEM: értékes adatokkal segíthetünk a madarászoknak

Pixabay
Pixabay
Okos applikáció is könnyíti az önkéntes adatszolgáltatást.

A Természetlesen adatgyűjtő program legújabb moduljának alkalmazásával bárki segíthet a természetvédőknek – írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről. A TOTEM adatbázis különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

Olyan adatbázis kiépítése a cél, mely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait, és ezzel elősegíti a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket.

A TOTEM adatbázis már 2017 óta gyűjti az adatokat. 2017 és 2022 között 184 parlagi sas (Aquila heliaca) mortalitási adatot rögzítettek, amelynek jelentős része még mindig illegális mérgezéshez kapcsolódott. Mindezen felül összesen 751 illegális esettel kapcsolatos 2754 találatot töltöttek fel a TOTEM adatbázisba, amelyek 505 egerészölyv (Buteo buteo), 189 barna rétihéja (Circus aeruginosus), 131 holló (Corvus corax), 121 róka (Vulpes vulpes) 116 rétisas (Haliaeetus albicilla) és számos egyéb madár és emlős adatait tartalmazták.

Barkóczi Csaba

Az adatgyűjtés során kiemelt szerepet játszottak a speciális keresőkutyás egységek, amelyek jelentősen segítették a mérgezéses esetek helyszínelését.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME most kidolgozta a Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról fotót gyűjt.

A TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett folytatódik a tavaly induló Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is.

Kapcsolódó
Nemzetközi összefogással óvnák a végzetes áramütéstől a védett madarakat
Évente több ezer védett madár pusztul el a villanyvezetékektől – ezt akadályozná meg egy nemzetközi program. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik