Mozaik

Kinyitották a Sió-zsilipet, elkezdték leengedni a Balatont

MTI/archív/Varga György
MTI/archív/Varga György
Már 12 centivel haladta meg a vízszint a téli üzemi maximumot.

December közepén számoltunk be arról, hogy a csapadékos időjárásnak köszönhetően a Balaton átlagos vízszintje 11 nap alatt 9 centiméternyit emelkedett.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszint-maximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. Ez a Hírbalaton cikke szerint szerdán meg is történt, december 27-én ugyanis már 122 centiméter volt a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva.

A vizugy.hu-n elérhető adatok szerint december eleje óta 20 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje, ami jóval meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszint-maximumot.

Mivel azonban a Sió a Dunába ömlik, a vízkormányzást végzőknek tekintettel kell lenniük a Dunán levonuló árhullámokra is, ezért várhatóan még napokig kis mértékű lesz a vízeresztés.

Kapcsolódó
Január 7-ig félóránként jár a balatoni komp
A télen óránként közlekedő balatoni komp a téli szünet végéig, január 7-ig félóránként jár Szántód és Tihany között, karácsonykor és szilveszterkor módosul a menetrendje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik