Mozaik

Egyelőre nem tudni, mikor engedik le a Balatont

Az elmúlt hetekben hullott bőséges csapadéknak köszönhetően a Balaton átlagos vízszintje 11 nap alatt 9 centiméternyit emelkedett a vizugy.hu adatai szerint, és elérte a téli üzemi szabályozás szerinti maximumot – írta meg az MTI.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszint-maximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. Kedden 111 centiméter volt a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik, amelynek időpontját még nem határozták meg.

Novemberben fejeződött be a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése. A 19 milliárd forintból megvalósult projekt részeként átépült a Sió-zsilip is, amelynek vízleeresztő részét először fogják “élesben” kipróbálni. A hajózási oldalt a múlt héten megnyitották: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság három géphajó, egy uszály és egy csónak átzsilipelését végezte el a Sió-csatorna belterületi, duzzasztott szakaszára az OVF tájékoztatása szerint.

A hajók átzsilipelése során nincs folyamatos vízeresztés, ilyenkor a hajózsilip csak a két víztér, a Balaton és a Sió-csatorna közötti vízszintkülönbség kiegyenlítésére szolgál.

A korábban zárt üzemi területnek számító Sió-zsilip környékének parkosítása még zajlik, tavasztól nyitják meg a nagyközönség előtt új közösségi térként. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI megkeresésére elmondta, a Balatonra és a vízgyűjtő területére lehulló újabb csapadék legkevesebb 5 centiméterrel megemeli a tó vízszintjét a következő két-három napban.

Kapcsolódó
Jövőre újra leereszthetik a Balatont
A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik