Virágzó vidékünk

Balatoni búvárhajót festettek a szántódi aluljáró falára

Facebook/TCH Tárnoki Művészeti Egyesület
Facebook/TCH Tárnoki Művészeti Egyesület
Az egykori búvárhajó a második merülésén süllyedt el, roncsai Balatonboglár és Szántód között fekszenek, ennek a hajónak a belső világa került fel az aluljáró falára.

A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület tagjainak újabb munkája készült el a napokban a szántódi vasútállomásra vezető aluljáróban, ahol öt napon át festették a búvárhajó belsejét.

Szerettünk volna Meszlényi Pál függetlenségi képviselő búvárhajójának emléket állítani, 1905 tavaszán a Hévízi-tóban végrehajtott merülőpróbát követően kétszer a Balatonban kísérelték meg vízre tenni a vízi járművet, majd 30-40 méter megtétele után motorhiba miatt elsüllyedt és roncsai a mai napig Balatonboglár és Szántód között vannak

– nyilatkozta a Sonlinenak Major L. Gábor, Tárnoki Művészeti Egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy a naszád örökre elmerült, a személyzet, köztük Udvary Ferenc, a búvárhajó kitalálója úszva tudott kimenekülni.

Facebook/TCH Tárnoki Művészeti Egyesület

A szántódi aluljáró falain megjelenik a búvárhajó gépháza, monitorok, csövek, radarok, műszerek és egy hajós kapitány is feltűnik. A peronhoz vezető lépcsőknél víz alatti panoráma tárul elénk, amelyen a halak sziluettjei kapnak főszerepet.

Kicsit Nemo kapitány Nautilus tengeralattjáróját is belecsempésztük, ezen már voltak ablakok, amelyeken át az utasok a víz alatti világ csodáit is láthatták

– jegyezte meg Major L. Gábor.

Facebook/TCH Tárnoki Művészeti Egyesület

Az alkotást heten készítették öt napon át. Munkájukat a helyi önkormányzat segítette, biztosított számukra minden nap meleg ételt, valamint napközben üdítőket, rágcsálnivalókat is kaptak tőlük, a festéket a MÁV adta nekik.

Facebook/TCH Tárnoki Művészeti Egyesület

A TCH Tárnoki Művészeti Egyesület 2013-ban alakult baráti csoport, amely azzal a szándékkal jött létre, hogy a kézzel festett, dekorációs falfestéses művészetet népszerűsítse, minél több emberrel megismertesse.

Korábban a fonyódi, a balatonboglári, a balatonlellei, a balatonfenyvesi és a siófoki állomást, aluljárót is kipingálták már.

Kapcsolódó
Takarítónőként kezdett Londonban a ma művészként alkotó sándorfalvi lány
A Manchaster City vagy a Watford FC csapatainak is dolgozott és lesz egy meglepetés-fellépése a BL-döntőn is Párizsban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik