Életmód

Takarítónőként kezdett Londonban a ma művészként alkotó sándorfalvi lány

MurWalls/Joshua Adams Red5Films
MurWalls/Joshua Adams Red5Films
Az alföldi lány – aki azóta már feleség és két gyermek édesanyja – 15 évvel ezelőtt indult el szerencsét próbálni Nagy Britanniába éppen úgy és azért, ahogy a legtöbb fiatal: nyelvet tanulni és pénzt gyűjteni. Ma pedig már főállású graffitiművész.

A szállodatakarítás volt az első munka, amibe a fiatal lány belekóstolt.

Aki azért jönne ide, hogy pénzt gyűjtsön néhány év alatt és mindent ennek szentel, annak ez a fajta munka tökéletes, hiszen kap az ember szállást és az étkezés is nagyrészt ingyen van. Igaz, hogy mi a mindenkori brit minimálbérben dolgoztunk, (ami most áprilistól emelkedett 9,50 fontra óránként – a szerk.), de ha nem szórakozik, utazik az ifjú, akkor szépen lehet ebből is gyűjtögetni

– mesélte Szilvi, aki azt azért hozzátette, hogy neki viszont ez az út nem igazán feküdt, ezért más állásokban is kipróbálta magát, végül egy cég asszisztenseként hagyta végleg maga mögött az irodai életet.

De hogy is került ez a sándorfalvi leány Angliába, és miért találta meg számítását éppen a művészet területén?

MurWalls

Noel Szilvi már a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulójaként barátságra lépett a grafitceruzával, festékkel és ecsetekkel, ezért nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetem tanárképző karán a rajz-művelődésszervező szakra megy és végül ott is diplomázott, viszont egészen az angol kalandig kellett várni, míg rátalál az élethivatására.

Budapesten az egyik legnagyobb kereskedelmi tévénél kezdtem dolgozni interjúszervezőként, de nagyon nem bírtam ezt a közeget, ráadásul csak akkor kaptam pénzt, ha lement az anyag. Ezért olyan sokat nem rágódtam azon, hogy külföldre menjek munkát vállalni

– mesélte.

Így, hát irány a repülőtér, London és a már fent említett szálloda. A rajz pedig megmaradt végig hobbinak, feltöltődésnek, művészi passziónak.

Az egyik ismerőse, aki tudta, hogy szereti a rajz világát, elhívta festeni Waterloo állomás híres alagútjába, a Banksy-alagútba (hivatalos nevén Leake Street Tunnel).

Itt festettem egy hatalmas, szőke csajszit, nem igazán volt koncepcióm, egyszerűen csak bírtam ezt a figurát. Én voltam a legjobban meglepődve, ahogy mások meglepődnek, és ámulva-bámulva dicsérik a felfújt művet. Persze az is emelte a festékek fényét, hogy akkoriban még nagyon kevés volt a női graffitis.

– idézte fel az első falra fújt festményét Szilvi, aki hozzátette, hogy a graffitizés innentől kezdve a művészeti hobbi része lett.

Eljárkáltam erre a legális falra festegetni, mellette pedig éltem a külföldi munkavállaók életét, asszisztensként dolgoztam egy cégnél

– tette hozzá.

MurWalls

A magyar leányra a szerelem is rátalált, családot alapított és ghánai származású férjével két gyermeket nevelt már, mikor megérkezett az első pénzes felkérés.

Lettek saját karaktereim is, akiket én találtam ki, és az egyik ismerősünk, aki látta már ezeket a lányokat a falon, megkért, hogy két-három figurámat fessem már fel a boltjára élőben, mert lesz valamilyen nyilvános rendezvényük.

Gyakorlatilag ezzel az eseménnyel indult el a Szilvi karrierje, ugyanis nem győzött telefonszámokat pötyögni, annyian mentek oda hozzá ajánlatokkal szobák, üzlethelyiségek festésére.

Végül az egyik ügyfelem bemutatott egy olyan művésznek, aki teljes állásban ezzel a dekorációs vonallal dolgozik, és bevitt engem is a szakmába, gyakorlatilag azóta vagyok én is alkalmazott dekoratőr, alkalmazott graffitiművész.

Van több mint egy tucat ügynökség, akik dekorációs festésekkel foglalkoznak, Szilvi három ügynökséggel áll szerződésben ahonnan rendszeresen érkeznek felkérések.

Nekem még mindig furcsa munkaként gondolni a fújásra. Reggel fél nyolckor elviszem a gyerekeket az iskolába, majd felülök egy gépre, ami elvisz Máltára, ahol a Tomy Hilfiger márka rendezvényén, egy konferencián készítek látványfestést, sablonokkal fújom a saját mintám a pólókra, majd hazajövök és főzök a gyerekeknek egy vacsorát

– mesélte nevetve a művész, aki Szylk Wane néven alkot, és nemrég kapott egy olyan megbízást is a Standerd Chartered Banktól, hogy egy graffiti dizájnt kellett terveznie, amit a cég a Japán központjába fújt fel egy helyi graffitis.

MurWalls

Vannak saját bizniszeim, ez nyilván kifizetődőbb, mert a profit teljesen az enyém, és vannak ügynökségi munkák, amikkel viszont nagy nevű cégekhez lehet eljutni, de itt napidíjért dolgozunk és teljes ellátás, anyagköltség is jár természetesen.  Így tudtam olyan projektekben részt venni, mint például a Manchaster City vagy a Watford FC stadionjának a dekorálása.

Megtudtuk, hogy a MurWalls ügynökég az, amely a legtöbbet foglalkoztatja Szilvit. Ők különböző stílusú művészekkel dolgoztatnak, és ha van egy olyan projekt, amelyben szükség lehet valamelyik művész képi világára, akkor érkezik is a megbízást.

MurWalls

Az én stílusom egy teljesen karakter jellegű pop art, élénk színekkel, rózsaszínnel, sárgával, világoskékkel. Ha kell nekik egy fotórealisztikus művész, akkor azt a kollégát hívják, aki ebben a kategóriában alkot. De van olyan munka is, ahová mindegyikre szükség van, a focis munkák ilyenek voltak. A Watford FC kabalafiguráját például nekem kellett csinálnom

– mesélte.

A munkával kapcsolatban még megemlítette azt is, hogy Angliában az önkormányzatoknál most nagy divat lett – ahogy arra már idehaza is egyre több a példa – hogy tűzfalakat, szürke betonépítményeket, aluljárókat tesznek látványossá graffitiművészek alkotásaival.

Hemel Hempsteadben egy aluljárót tettünk hangulatossá, hiszen ezek olyan helyek, melyek nem épp barátságos, biztonságos térként élnek a köztudatban. Mi viszont vidámmá varázsoltuk

– mondta mosolyogva Szilvi.

MurWalls

És, hogy mit tartogat számára a jövő? Az bizony csupa titok és álomkép.

Van két olyan projektje is Noel Szilvinek, amikről a szerződések miatt nem sok konkrétumot árulhat el. Az egyik egy cipő, ami majd az ő tervei, mintái alapján érkezik a piacra. A másik pedig a Bajnokok Ligája döntő Párizsban… igen, jól olvassák, a BL-döntő, ahol Szilvi és egy graffitis csapat meglepetés-performansszal készül, még az is lehet, hogy mi is láthatjuk a tévében…

Az álomkép pedig nem más, mint Szilvi titkos terve Magyarországon…

Nem tudom, hogy miért, de mindig is elő-előtört belőlem egy olyan érzés, álomkép, hogy én bizony egyszer a Tisza cipőnek tervezni fogok egy cipőt

– mesélte nevetve, majd rögtön hozzá is tette, hogy ez most persze egy igencsak konkrét dolog, de inkább egyfajta metaforának gondolja ezt a vágyképet, gondolatot, ami annyit jelent, hogy nagyon szeretne Magyarországon alkotni valamit, valami maradandót, valami igazán nagyot…

Kapcsolódó
Graffiti művész állatai visznek életet a szegedi panelház szürkeségébe
Hogyan színesítsük a szürke betondzsungeleket? Fessünk bele állatokat! Egy szegedi graffiti művész már több munkájával is megmutatta az irányt.
Olvasói sztorik