Virágzó vidékünk

A természet graffitizik egy szegedi tűzfalon

Az évszakokkal változik a szín és a forma – mi minden csupasz tűzfalra ilyet szeretnénk.

Az etcetera.hu írt egy különleges házfalról, aminek a festését a lakók az indás, futónövényekre bízták, így pedig minden évszakban más és más kompozíció kerül a tűzfalra. Lényegében a természet rajzol graffitit a falra.

Elértük a képek készítőjét, Dobó Jánost (DJ Foto) aki mesélt pár szóban a házról és az alkotásról is.

Fotó: Dobó János/DJ Foto

Ha lementem a társasházunk udvarára fényképeket készíteni, átláttam egy üres telek felett erre a házfalra. Az első képen,  ami áprilisban készült a házfal olyan, mint egy öreg ember keze. Egy munkában megkérgesedett öregember-kéz.

– mesélte a fotográfus, aki elmondása szerint rengeteget tanult és tanul a mai napig Eifert János munkáiból. Az ő egyik képe „A kertész keze”.

Fotó: Dobó János/DJ Foto

Valahogy azonnal beugrott a kép, ahogy megláttam a növényzetet és így a kettőt összekötve kialakult az az érzés, mintha egy érrendszer  futna a házfalon.

Dobó János a munkájával kapcsolatban mesélt arról is, hogy mennyire szereti Szeged utcáit járni és megtalálni azokat az apró kis részleteket, amelyek mellett alapvetően az emberek szó nélkül elmennek.

Fotó: Dobó János/DJ Foto

Pedig az az apró részlet fontos is lehet; valamilyen érzelmet tudok vele kiváltani vagy valamit mesél vagy csak egyszerűen önmagában létező, gyönyörűséges semmiség – avagy giccs. Roppant nyersen készítem a fényképeket. Ez elsősorban a mondanivalóra, képi világra igaz. Azt fényképezem, ami ott van. Nincsenek trükkök. Arra is igaz ez a megállapítás, hogy a képszerkesztés  nálam annyira korlátozódik, amit mondjuk 30-40-50 évvel ezelőtt is megtettek a fotográfusok.

Fotó: Dobó János/DJ Foto

Megtudtuk azt is, hogy a séták során szépen gyűltek a képek és a fotós úgy érezte, hogy ez az anyagmennyiség már teljesen meg tudna tölteni egy tematikus Facebook oldalt, mert annyira speciális egyik-másik kép, hogy ténylegesen csak a szegedieknek mond valamit. Így jött létre a Rejtett Szeged – Ez is Szeged oldal a Facebook-on és az Instagramon, ahová ma már több fotós kollégájával együtt gyűjtik és publikálják a város apró csodáit.

Kiemelt kép: Dobó János/DJ Fotó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik