Mozaik

Közösségi kerteket létesítenek tűzfalakon

A függőleges kert kis helyet foglalna, újrahasznosítana, zöld felületet és friss zöldséget biztosítana, miközben közel hozná egymáshoz a lakókat.

Fenntartható kert friss ételek előállítására a nagyvárosokban, meglévő falak és újrahasznosított anyagok felhasználásával, ez lenne a célja a GreenBelly projektnek: egy függőleges, emeletes kert, amely megváltoztatja a nagyvárosok jövőjét.

A projekt kihasználná az eddig kihasználatlan tereket rugalmas szerkezetű állványokkal és újrahasznosított anyagokkal. A lakók hulladékát komposztként hasznosítaná, s közben friss, helyben termő ételeket biztosítana, és összefogná a lakóközösséget.

A GreenBelly megmaradt anyagokat használna városi környezetben, például állványokat vagy fa raklapokat. Mindössze 35 m2 földterülettel egy 6 szintes kert évi 6400 kg zöldséget lenne képes előállítani, és 162 m2 zöldterületet eredményezne, miközben az üres falak produktív központokká alakulnának a helyi lakosok számára, növelve a városi zöld felületet és javítva a társadalmi kohéziót.

Az emeletes kert csak pár négyzetméter alapterületet foglalna, ami különösen ideális lehet számtalan esetben. A függőleges elhelyezkedésnek köszönhetően az ágyásokat jól érné a napfény, vizet pedig automatizált csepegtető öntözéssel oldanák meg, melyhez esővizet használnának. Az állványzaton lévő ágyásokba jó minőségű föld kerülne.

A könnyű szerkezetnek köszönhetően az emeletes kert a tervek szerint bárhol összeszerelhető lesz, a projekt kitalálói gondoltak arra, hogy üres falfelület mindenhol található, még iskolákban és kórházakban is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

AGRITECTURE (@agritecture) által megosztott bejegyzés, Szept 17., 2018, időpont: 9:26 (PDT időzóna szerint)

A legfelső szinten lehetnének méhkaptárok, amelyek segítik a növények beporzását, a legalsó szinten pedig akár  komposztáló, esetleg egy kis bolt vagy egy látványkonyha is.

A GreenBelly tervezői el tudják képzelni, hogy nagyobb intézmények tűzfalait is emeletes kertekkel borítsák, amelyek tavasztól őszig zölden tartanák a környezetet, egyúttal segítenék a városi állatfajok, például a madarak  életét.
Felmerült az ötlet, hogy az emeletes kertet télre plexipanelekkel lehetne befedni, így télikertként is üzemelhetne az építmény.

És mindehhez nem kell más, csak egy üres tűzfal és kedv.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Urban Farming (@urban__farming) által megosztott bejegyzés, Szept 10., 2019, időpont: 12:14 (PDT időzóna szerint)

Kiemelt kép: GreenBelly

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik