Mozaik

Újabb vármegyében tarolt a madárinfluenza

wikimedia commons
wikimedia commons
A 39 ezer pulykából álló állományt felszámolták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma ezúttal Somogy vármegye területén igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét, az érintett állományt már felszámolták – közölte a Nébih a honlapján.

Kaposváron található az a nagyjából 39 000 hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból.

Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is.

Kiemelték: ez az eset is igazolja, hogy a madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban.

Jelezték ugyanakkor, hogy amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást a jelenleg még az alatt álló területeken. Azonban figyelembe kell venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van az országban.

A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal – hívta fel a figyelmet a Nébih.

Kapcsolódó
Veszélyt jelent az állatvilágra a madárinfluenzában elhullott több ezer daru szabadon heverő teteme
Ha így marad télre, bizonyított, hogy a hullákban 4  fokon akár 200 napig is fertőzőképes a vírus.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik