Mozaik

Tüneményes kastélyokat érint a Vértes tematikus kerékpárútja

Facebook / Halász-kastély, Kápolnásnyék
Facebook / Halász-kastély, Kápolnásnyék
A tematikus út a Velencei-tó térségét köti össze a Vértessel.

Kerékpárral is eljuthatunk a Dunántúl kulturális látnivalóihoz egy turisztikai projektnek köszönhetően – írta a Fejér vármegyei Hírportál.

A turisztikai látogatószám növelése a cél, melynek fő vonzáskörzete a Velencei-tó térsége mellett a Kincsestáj, azaz a Móri-árok és a Vértes nevezetességei.

Egy 13 állomásból álló, kerékpártúrákra is alkalmas, kulturális kikapcsolódással összekötött tematikus történelmi út került fel Fejér vármegye turisztikai térképére.

A kerékpárutak fejlesztésével rendkívüli mértékben megnőtt a kerékpáros turistaforgalom ezekben a térségekben – számukra szeretnének az aktív kikapcsolódást a kultúrával összekötő lehetőséget biztosítani.

Az útvonal igazi környékbeli látványosságokat ölel fel: Kápolnásnyéken a Halász-kastély mellett a Vörösmarty Mihály Emlékház és a Liszt Művészház is csatlakozott, illetve a kastély mellett tervezett Művésztelep bejáratánál épült kültéri megálló, parkoló és térköves pihenőhely.

Facebook / Lamberg kastély

A Vörösmarty Emlékház parkjában mobil ajándékbolt, raktár, férfi és női mosdó, illetve gyermekfoglalkoztató jött létre. A Liszt Művészház pedig egy két egységből álló mobil kiállítótérrel gazdagodott, mely Szűcs László szobrász műveinek ad helyet.

A tematikus útvonal része a bodajki vadászkastély, ahol a projekt részeként egy kültéri megállót és egy utcabútorokkal tarkított térköves pihenőhelyet építettek. A bodajki kálváriánál és a bodajki tónál ugyanilyen pihenőhely várja a résztvevőket.

Az útvonal érinti a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt, mellyel szemben, a parkban szintén megállót és pihenőhelyet hoztak létre a kerékpárosoknak. Csákberényben a malomnál kialakított megálló és pihenő csatlakozott a túraútvonalhoz, Móron pedig a Lamberg-kastély.

Része a túraútvonalnak a csókakői vár és a velencei Vörösmarty-pince is.

A túrához applikációt is fejlesztettek, mely egy kincskereső játék segítségével kalauzolja végig a látogatókat a Kincsestáj látnivalóin.

Kapcsolódó
Új kerékpárúton tekerhetnek a Balatonnál
Több települést is összekapcsol a legújabb szakasz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik