Mozaik

Debrecenbe került Kölcsey Ferenc tolltartója

MTI/Derencsényi István
MTI/Derencsényi István
Az a biedermeier szekreter és a tolltartó került a debreceni Déri Múzeumba, amelyet Kölcsey a Himnusz megírásakor csekei dolgozószobájában használt.

A Kölcsey-relikviák a városi önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) helyi szervezetének támogatásával kerülhetett az intézménybe.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester köszönetet mondott a Kölcsey család jelenlévő, egyébként Debrecenben élő leszármazottainak, hogy nem értékesítették a páratlan relikviákat, hozzájárulva, hogy a város kulturális értékei között őrizzék a jövőben azokat. A polgármester nagy jelentőségűnek nevezte, hogy Kölcsey egykori használati tárgyai a város tulajdonába kerültek, amit széleskörű összefogás tett lehetővé. Eddig egy ablakkeret volt a város tulajdonában, ami a mai Kölcsey központ helyén állt egykori Kölcsey-lakóházból származik.

MTI/Derencsényi István

Papp László azt mondta, a Himnusz költőjét a város magáénak is tekinti, miután 13 évet töltött a Református Kollégiumban, amelynek bizonyára nagy hatása volt Kölcsey nemzet- és hazaszeretetére.

Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: egyrészt a családi nyilvántartások, másrészt korabeli dokumentumok alapján sikerült hitelesíteni a két Kölcsey-relikviát, amelyet január 23-tól február 18-ig a múzeum kupolatermében, később a Péterfia úti irodalom házában láthat a közönség.

(MTI)

Kapcsolódó
Magyarországi kastélyok és kúriák: Kende-Kölcsey kúria
A kúria parkját az Alföld egyik legszebb kastélyparkjaként tartják számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik