Mozaik

Eladhatatlan termékké válik a magyar méz

Pixabay
Pixabay
Sok méhész már felélte a tartalékait, és befektetés nélkül nem képes termelni.

Nyomott áron, vagy sehogy sem tudják eladni a mézet – írta a Somogy vármegyei hírportál.

A közelmúltban a Sokszínű vidék írt a magyar méhészek nehéz helyzetéről, a termelőket az olcsó, silány minőségű importméz lényegében padlóra küldte.

Négy év kihagyás után újra Kaposváron találkoztak a Dél-Dunántúl méhészei. A 23-ik Dél-Dunántúli Regionális Méhésztalálkozóra az ország számos vidékéről, valamint Erdélyből és Szerbiából is sokan érkeztek.

Mézespuszedlit, termelői mézet, kártevők elleni szereket és a méz előállításához, a méhek gondozásához szükséges eszközöket, védőöltözékeket is árusítottak a vásáron.

Pixabay

Sokan megcsodálják a termékeinket, de csak lefotózzák, költeni már kevesen akarnak rá

– mondta a portálnak szederkényi Lovas Szilárd.

A méhész kaptárokat készít, korábban asztalosként dolgozott. Szilárd szerint ma már az is kérdéses, érdemes-e egyáltalán kaptárkészítéssel foglalkozni, hiszen a faanyag roppant drága lett.

A drágább terméket nem tudják megfizetni a méhészek, ennek oka, hogy több termelőnél hordókban áll a nektár, mert nem tudják eladni.

A kiváló minőségű mézet Magyarországon olyan nyomott áron vásárolják fel, amivel már hosszú évek óta nem találkoztak. Ahhoz, hogy megfelelő színvonalon és mennyiségben termeljenek, a méhek jó kondícióban legyenek a tavaszi, termelési időszakra, több beruházásra lenne szükség.

Kapcsolódó
Ilyen különleges életet élnek a háziméhek
Meddig élnek a méhek és mit csinálnak, amiért minden tisztelet kijár nekik?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik