Mozaik

Állítva vagy fektetve? Így kell tárolni a borokat

Unsplash
Unsplash
Az attól függ…

Otthoni környezetben hogyan érdemes tárolni a borokat, hogy minél tovább megőrizzék a minőségüket? És meddig tárolhatók? Erre a kérdésre adott választ a Haszon.

A tárolás módja attól függ, hogy hogyan vannak a palackok lezárva. Hagyományosan parafadugót kapnak az üvegek, de léteznek szintetikus dugók és csavaros kupakok is.

Ha parafadugót kapott a palack, akkor vízszintesen célszerű tárolni, mert így a parafa alja nedves marad. Ha nem így teszünk, a dugó kiszáradhat, porózussá válhat, ezáltal gyorsulhat a bor oxidációja, ami kellemetlen íz- és illatélményekhez vezethet.

Ha viszont szintetikus dugóval látták el a palackot, akkor ott nem állhat fenn a fentebb leírt jelenség, tehát nyugodtan tárolhatjuk függőlegesen is. Viszont arra figyeljünk, hogy ezeket a borokat ne tartogassuk sokáig, mert hamarabb csökken az élvezeti értékük.

Ha csavaros kupakot kapott a bor, akkor szintén függőlegesen és vízszintesen is tárolhatjuk az italt.

Meddig áll el a bor?

A borok eltarthatósága is sok tényezőtől függ, ilyen például a származási hely, az évjárat, a készítés és tárolás módja.

Ha reduktív eljárással tankokban érlelték a bort, akkor nem szabad sokáig tárolni, mert néhány év alatt elveszíti az ízét és illatát. Ha viszont oxidatív eljárással hordós érlelést kapott, akkor tovább megőrzi a minőségét.

A fehér és a rozé borok nagyobbrészt reduktív eljárással készülnek, így 1-2 év alatt érdemes elfogyasztani. Az oxidatív eljárással érlelt, magasabb tannintartalmú borok tovább, nagyjából 5-6 évig tárolhatók, a kiemelkedő minőségűek akár 8-12 évig is eltarthatók.

Minél magasabb az alkoholtartalom, általában annál jobb az eltarthatóság is. Ehhez magasabb cukortartalmú szőlő szükségeltetik, ami nagyban függ az adott év időjárásától. A kései szüretelésű és aszú borok akár 30-40 évig is elállhatnak.

Kapcsolódó
Diplomaosztóra kapott szőlőültetvénnyel kezdődött az idei év bortermelőjének sikere
„Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb kitüntetést egy villányi bortermelő nyerte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik