Mozaik

Több száz kormoránt lőttek ki a Duna mentén

Facebook / Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége
Facebook / Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége
Az ország számos pontján gyérítik engedéllyel a madarakat.

Helyzetjelentést adott az aktuális kormorángyérítési feladatokról a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége.

A Sokszínű vidék többször beszámolt a falánk ragadozókról, melyek az utóbbi években rendkívüli módon elszaporodtak Magyarországon.

A kormoránok hatalmas károkat okoznak a halgazdaságoknak. Ennek köszönhető, hogy az engedéllyel rendelkező halőrök és vadászok riaszthatják, és sörétes lövedékkel gyéríthetik őket a vízpartok mentén.

Az elmúlt hetek hidegebb időjárása és a tavak befagyása miatt fokozottabb számban jelentek meg a Dunán is a nagy kárókatonák. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének halőrei felkészülve, felfegyverkezve várták őket.

November óta 282 kormoránt sikerült elejteni, ebből 156 példány januárban került terítékre.

Facebook / Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége

Az egyesület bejegyzéséből kiderült, hogy a nagy kárókatona riasztása, gyérítése a munkatársak számára fontos halvédelmi intézkedés, melyet idén is nagy erőkkel, tapasztalt szakemberekből álló csapattal végeznek.

A szervezet által kezelt vizeken a falánk madarak a mostani enyhébb tél miatt nem jelentek meg olyan nagy számban, mint az elmúlt években, de a halőrök így sem pihentek. A halőrök által elejtett madarak gyomortartalmát is megvizsgálták, jókora halak maradványai is nagy számban előkerültek.

Kapcsolódó
Halomra lőtték a kormoránokat a Körösök mentén
Halőrök és vadászok együtt küzdenek a falánk madarakkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik