Új labortechnikai módszer segítheti a hamisított mézek kiszűrését – írta az MTI.
Világszinten egyedi módszert dolgozott ki a méz eredetiségének igazolására a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem. A kutatók új módszere a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, kevesebb előkészítés és vegyszer szükséges hozzá.
A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban.
A laboratóriumi teszt a méz saját és hozzáadott összetevői között a kisebb eltéréseket is gyorsan és hatékonyan mutatja ki, így alternatívája lehet a jelenleg alkalmazott bonyolultabb és költségesebb módszereknek.
A többszáz literes hordókban tárolt mézet a könnyebb kiadagolás érdekében hevítik. Ez akkor okozhat problémát, ha a hevített méz maghőmérséklete a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt 40 Celsius-fok fölé emelkedik. 50-60 Celsius-fokon ugyanis már roncsolódik a mézek alapösszetétele, sérülnek a hőérzékeny vitaminok, antioxidáns összetétele is megváltozik, valamint nemkívánatos anyagok keletkezhetnek.
A kutatók három mézfajtát melegítettek eltérő hőmérsékletekre és ideig, majd a kapott adatokat összegezték. 98 százalék feletti pontossággal azonosították be a hevített mintákat, a kontrollt (melegítetlen minta) pedig 100 százalékkal.
A gyakorlatban alkalmazott módszerekkel szemben a kutatás során vizsgáltak kevesebb előkészítést és vegyszert igényelnek, és gyorsabbak. További előnyük, hogy a kapott adatok ismeretében könnyebb elkülöníteni az egyes méztípusokat.