Mozaik

Filmsztár lesz Totó, a balatoni hattyú

facebook/rigó gábor
facebook/rigó gábor
Ő az első magántulajdonban lévő hattyú Magyarországon.

Totó, a hattyú 2020 nyarán került Rigó Gáborhoz, a keszthelyi Festetics-kastély madárparkjába, története pedig gyorsan népszerű lett az interneten.

Mint azt a Sokszínű vidék is megírta, a Balaton vizében ringatózó tojásra egy hölgy bukkant rá vitorlázás közben, hazavitte, lámpa alá tette, és mikor kiderült, hogy kis fióka mocorog a tojásban, párnák, infralámpa és saját teste melegének segítségével kiköltötte a tojást.

A kikelt fiókát egy hétig gondozta, majd a madárparkba vitte, ahol Rigó Gábor kezdte gondozni, akiben társra talált a madár. A férfi lett számára a kiválasztott, képtelen elfogadni más hattyút, vagy más embert. Totó 2023-ban egyre agresszívabbá vált és féltékeny lett a madárpark látogatóira és a dolgozókra.

Ennek hatására döntött úgy Gábor, hogy kérvényezi a madárpark fenntartóját, hogy támogassa azon kérését, miszerint szeretné Totót áthelyeztetni a saját udvarába, írta a likebalaton.hu.

A hattyú, mint minden más védett és fokozottan védett élőlény, természetvédelmi oltalom alatt áll, illetve állami tulajdont képez. Nem volt még arra példa, hogy egy hattyú magántulajdonba kerüljön, így jogszabályt is kellett alkotni erre a különleges esetre.

Ez egy roppant hosszú folyamat volt, hiszen azon felül, hogy Gábor rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, amelyek alkalmassá teszik, hogy Totót megfelelően ellássa, szükséges volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Zala Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának engedélye is a procedúrához. Ezen felül a hattyú eszmei értékét is meg kellett térítenie Gábornak a Magyar Állam részére

– olvasható a portálon.

Udvarában tavat kellett kialakítania, illetve garázsát is biztonságosnak tenni ahhoz, hogy egy esetleges járvány idején fedett, zárt röpteret biztosítson a madárnak. A hatóságoktól megkapta a tartási engedélyt, így Totó lett Magyarország első magántulajdonú hattyúja.

A madár élete születésétől kezdve tele van meglepő fordulatokkal, amely most újabb mérföldkőhöz érkezett: történetére egy forgatócsoport is felfigyelt, így hamarosan a mozivásznon is bemutatkozhat a nagyközönségnek.

Több közösségi oldalon is fenn vagyunk, több százezer követőnk van. Egyes videóink több millió megtekintésnek örvendenek, és ezáltal felfigyelt Totó élettörténetére egy forgatócsoport, amin én magam is meglepődtem. Olvastam a forgatókönyvet, még kis pontosítások szükségesek a végleges változat előtt

– nyilatkozta a portálnak Rigó Gábor.

Totóról gyermek játékfilm készül, amely egy 50 perces mozifilm lesz. A forgatás a nyár elején kezdődik, a filmet a tervek szerint new york-i filmfesztiválon is bemutatják majd.

Kapcsolódó
Keszthely új sztárja Totó, a boltba járó hattyú
Rendszeresen elkíséri gazdáját mindenhova.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik