Mozaik

Kiderült, hogy mi okozta a hevesi hangrobbanást

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Erőteljes, robbanásszerű hangot lehetett hallani csütörtökön kora délután Heves vármegye több településén. A Piszkés-tetői Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium bemérte a hang forrását, amelyet a Hortobágy térségében jelölt meg, de a földrengést kizárták, mint lehetséges okot.

A heol.hu megkereste az esettel kapcsolatban a Magyar Honvédséget, amely tisztázta is, hogy mi történt.

Közölték, a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képesség fenntartás érdekében, rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében.

„Ezek természetesen néha nagyobb hanghatással járnak, de az előírt magasság- és sebességkorlátokat, mint minden más törvényi rendelkezést maradéktalanul betartunk. Az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek” – fogalmaztak.

Mint írták, csütörtökön a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően.

Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció)

– jelezték.

Válaszukat azzal zárták, hogy a Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében.

Kapcsolódó
Hatalmas robbanással darabolódott fel egy tűzgömb a nappali égbolton
Negyven kilométeres körzetben lehetett hallani, beremegtek az ablakok, sokan földrengésre gyanakodtak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik