Mozaik

Szokatlan látvány fogadott egy traktorost a békési szántóföldön

Rácz Szabolcs / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Rácz Szabolcs / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A napokban bukkant fel egy rózsás gödény, más néven rózsás pelikán a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.

A park honlapján megjelent cikk szerint utoljára pont húsz évvel ezelőtt, 2004-ben sikerült megfigyelni a Kis-Sárréten a hazánkban már csak ritka kóborlóként előforduló, nagytestű madarat.

Ezúttal azonban a megfigyelési hely is szokatlan volt, ugyanis nem a vízen, hanem a Biharugrai-halastavak közelében, egy szántóföldön figyelte meg és fotózta le mobiltelefonjával egy munkáját végző traktoros.

A pelikán közelében 11 fehér gólya is sétálgatott, így valószínű, hogy kóborlása során csatlakozott a költőhelyeik felé vonuló madarakhoz. A rózsás gödény, közeli rokonával, a borzas gödénnyel együtt a XIX. század közepéig még költött hazánkban, de a folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása véget vetett ennek, azóta csak alkalmilag látogatnak el hozzánk.

Azt, hogy a múltban nagyobb számban is jelen volt a faj, az is jelzi, hogy két térségbeli település, Biharugra és Sarkad címerét is díszíti a pelikán, írja a nemzeti park.

Mindkét faj Délkelet-Európától Közép-Ázsiáig fészkel, szigetszerűen, az arra alkalmas kiterjedt mocsarakban és folyótorkolatokban. Fő tápláléka a hal, de ritkasága miatt nem okoz gazdasági kárt, kíméletet érdemel. Borzas gödényt 1997-ben és 2013-ban figyeltek meg a Biharugrai-halastavakon.

Kapcsolódó
13. alkalommal repült vissza a török halász hajójára a hűséges gólya
Az előző évekhez képest jóval hamarabb érkezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik