Mozaik

Pókeső hullott egy kisvárosra Ausztráliában

Beszőtték a pókok a vidéket a hálójukkal.

Különös jelenségnek lehettek tanúi az Új-Dél Walesben található Goulburn városának lakói: sok-sok pók hullott az égből. Bár a látvány nagyon furcsa, mégis természetes – írta a Természeti Magazin.

A ballonozásnak hívott „pókhullás” során a pókok olyan magasra másznak, amennyire tudnak és  felfelé tartott lábakkal, égre néző hassal számos pókfonalat eresztenek a levegőbe. Ezek egy háromszög alakú ejtőernyővé állnak össze, aminek segítségével akár több száz kilométert is utazhatnak a nyolclábúak. Ezzel a terjeszkedés a céljuk, ilyenkor migrálnak egyik helyről a másikra.

Sok állat elpusztul eközben, némelyek az időjárási körülményeknek, mások a ragadozóknak esnek áldozatául. De a megmaradt rovarok képesek új kolóniát alkotni. A pókszálak lassanként szétesnek, a pókok menedékhelyet keresnek, így hamarosan el is tűnik a pókeső nyoma.

Általában májusban vagy augusztusban, egy-egy kiadós esőzés után láthatunk ballonozást. Nem csak Ausztráliában figyelhetjük meg ilyet, időnként az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Brazíliában is előfordul.

Kapcsolódó
Elkészült az ország kerti pókhálója, keresztespókból volt a legtöbb
Lezárult a pókfajokat és a biológiai sokféleséget vizsgáló citizen science kutatás első éve.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik