Mozaik

Ömlik a szlovák tej Magyarországra

Getty Images
Getty Images

Rosszabb formáját mutatta tavaly a magyar tej- és tejtermék-külkereskedelem. A 2022-es nagymértékű emelkedés után 2023-ban – euróban kifejezve – az import további 7 százalékkal emelkedett, az exportunk viszont 9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A Világgazdaság cikke szerint ezzel az ágazati külkereskedelmi egyenleg pozitív eredménye el is tűnt, hiszen míg 2022-ben 8 százalékkal magasabb értékben exportáltak tejterméket Magyarországról, mint amennyit importáltak, addig 2023-ban az import értéke 8 százalékkal meghaladta az exportét.

Tavaly jelentősen átalakult a hazai folyadéktej-fogyasztás, javarészt a hatósági ársapka miatt. Az ugyanis nem volt érvényes a forgalomban korábban nagy arányt képviselő 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT-tejre, amelynek a belföldi értékesítése tavaly 18 százalékkal maradt el az előző évitől. A 2,8 százalékos UHT-tejre viszont 2022-ben hatósági árat vezettek be, s e kategória belföldi értékesítése 27 százalékkal emelkedett tavaly az előző évihez képest, olvasható a cikkben.

A főbb tejtermékek importjában első helyezett nyers-, illetve fogyasztói tej behozatala a 2022-ben megfigyelt csökkenés után tavaly ismét emelkedett: 3 százalékkal nagyobb mennyiség érkezett Magyarországra. 

A hazai tejpiacon leginkább jellemző szlovák tej behozatala is 16 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a magasabb feldolgozottságú termékeknél átrendeződés történt. A savanyított tejtermékek esetében 6 százalékkal csökkent, míg a sajt és túró kategóriában 14 százalékkal nőtt az import mennyisége.

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a tejtermelők száma, és az előrejelzések szerint uniós szinten is drasztikus az állománycsökkenés, ám ezzel egy időben az egy tehénre jutó tejhozamok növekedése várható. A hazai termelőknek csak fejlesztésekkel lehet esélyük ezzel lépést tartani.

Kapcsolódó
Fedezzük fel újra a tejsavót, mutatjuk mihez használhatjuk
Sokan nem tudják, de a tejsavó egy roppant értékes és széleskörűen felhasználható ajándéka a természetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik