Mozaik

Egekbe szökött a tej ára

pixabay.com
pixabay.com
Súlyos gond, hogy az áremelkedés kiszámíthatatlan, és nem is látni, mikor lesz vége.

Az elmúlt 12 hónap során jelentős mértékben nőtt a tejtermékek ára, még a harminc százalékot is meghaladta, a nyers tej, a feldolgozott tej és tejtermékek esetében is jelentős áremelkedést lehetett tapasztalni, olvasható az Infostart oldalán.

Kapcsolódó
A tej, az tej, minden ízében szeretjük
A tejfehérje segíti a kalcium felszívódását, a tejzsír jól emészthető, kedvező a felszívódása.

A tej világnapja alkalmából tartott országos szakmai találkozón több előadó is úgy fogalmazott, rendkívül kiszámíthatatlan a tejpiac, folyamatosan emelkedik a takarmány, az energia, az állatgyógyászati eszközök, a csomagolóanyagok ára, de nőttek a munkabérek is.

Súlyosabb gond, hogy az emelkedés teljesen kiszámíthatatlan, és nem látni azt a pillanatot, amikor a importköltségek stabilizálódhatnának.

A fogyasztói tej 95-98 százalékban már magyar a polcokon, kiszorultak az olcsó importtejek.

A tejeknél elértük a céljainkat, de a tejfölnél, a túrónál, a kefirnél és a trappista sajtnál sem olyan rossz a helyzet

– mondta Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője. Viszont a sajtoknál minden második kilogramm továbbra is import, vajnál és joghurtnál pedig még ennél is rosszabb az arány.

Hangsúlyozta: nem az a cél, hogy kizárólag hazai tej és tejtermékek kerüljenek a polcokra, de amit mi is elő tudunk állítani, és a magyar lakosság nagy szeretettel fogyaszt, ott egészségesebb az a polckép, ahol többségében vannak hazai eredetű termékek.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik