Mozaik

Már lehet nevezni a 43. Országos Borversenyre

Facebook/Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Facebook/Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
A legnagyobb hagyományú termelői bormustrára a hazai pincészetek 2024. május 3-áig nevezhetnek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 43. alkalommal szervezi meg az Országos Borversenyt. A bírálatra május 14-15. között Budapesten a Danubius Hotel Helia-ban kerül sor – írta közleményében a HNT.

Az Országos Borverseny (OBV) egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. A borversenyen a legmagasabb nemzetközi szakmai elvárásoknak eleget téve kerülnek kiválasztásra az ország legjobb borai, valamint az idei év legeredményesebb borászata.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is támogatja a nevezőket, ugyanis a 2024. évi borvidéki borversenyek nagy arany és aranyérmes borainak nevezési díjából az Országos Borverseny lebonyolítója 50%-os engedményt biztosít. A nevezési díj megfizetésének maradék 50%-át egyes borvidékek átvállalhatják, így a borászok akár ingyen is nevezhetik a borvidéki borversenyeken már díjazott bortételeket.

A bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) előírásainak megfelelően zajlik, a pontszámok alapján felső 30 százalékba kerülő borok kapnak ezüst, arany vagy nagyarany érmet. A legmagasabb pontszámot elért kategórianyertes borok a következő kategóriákban kaphatnak idén külön elismerést:

  • a legjobb fehérbor
  • a legjobb vörösbor
  • a legjobb édesbor
  • a legjobb rozébor
  • a legjobb pezsgő
  • a legjobb gyöngyöző-és habzóbor
  • a legjobb biobor
  • a legjobb illatos fehérborok, elsősorban hazai nemesítésű fajtákból
  • a legjobb nagy száraz fehérborok, elsősorban kárpát-medencei fajtákból
  • a legjobb kékfrankos, valamint az arra alapozott házasítások

A borverseny fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei Dr. Nyitrai Zsolt a Miniszterelnök főtanácsadója és Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos

Nevezni 2024. május 3-áig lehet, a minták leadásának végső határideje: 2024. május 06. A Borverseny időpontja 2024. május 14-15., a díjkiosztó időpontja: 2024. június 27.

Kapcsolódó
Szekszárdi és villányi sikerek a Nébih borversenyén
A Nébih a Szupermenta terméktesztjén ezúttal kékfrankos száraz vörösborokat vizsgált és még egy borversenyt is rendezett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik