Mozaik

Medve lehet a Kéktúra útvonalán

Medvenyomokat fényképeztek az Országos Kéktúra útvonalán, Mátranovák közelében, a település északi erdeiben, mintegy egy kilométerre a lakott területtől, számolt be róla a Magyar Országos Medve Figyelő elnevezésű Facebook-oldal. 

A posztban kitértek arra is, hogy a nógrádi község határában megfigyelt nyomok – melyekről képeket is közöltek – nagy valószínűséggel a Pétervására és Bükkszék közt észlelt példánytól származhatnak. A fotókon jól kivehetők az állat mancsának lenyomatai.

A nool.hu megkereste Bodor Ernőné mátranováki polgármestert, aki közölte: az önkormányzat egyelőre semmilyen hivatalos értesítést nem kapott ezzel kapcsolatban.

Két éve már történt medveészlelés a település környékén, akkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság plakátokat és szórólapokat juttatott el hozzánk, amiben arról tájékoztatták a lakosságot, hogy mi a teendő abban az esetben, ha medvével találkoznak a közeli erdőkben. Természetesen, ha most értesítenek a vadállat felbukkanásáról, minden lehetséges fórumon értesítjük arról a helyieket és a környéken élőket

– fogalmazott.

A település vezetője emlékeztetett, hogy a közösségi oldalon korábban már volt arról közlemény, hogy a közelben medve és farkas jelenlétére utaló jelek is vannak, Istenmezeje környékén – aminek erdei szomszédosak Mátranovákéval –  vadkamera is rögzítette a ragadozókat.

Kapcsolódó
Hemzsegnek a vadak a nógrádi erdőkben
Bárna környékén, a Cserhátban, de a Karancsban is vannak medvék.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik