Virágzó vidékünk

Hemzsegnek a vadak a nógrádi erdőkben

pixabay
pixabay
Bárna környékén, a Cserhátban, de a Karancsban is vannak medvék.

Tavasszal egyre többen indulnak útnak a természetbe, sokan csak túrázni, kirándulni, vannak, akik gombászni. A nógrádi erdőkben egy-egy barangolás során nem árt résen lenni, ugyanis vadállatokkal is találkozhatunk, írta a Nool.

Nagyon fontos, aki kirándulni szeretne a természetben, azt ne a reggeli, a késő délutáni, vagy az esti órákban tegye. Helyette inkább nappal induljanak útnak és lehetőleg maradjanak a kijelölt túraútvonalon, hiszen oda kevésbé megy a vaddisznó, mert inkább a sűrű erdőbe húzódnak el, igyekeznek elkerülni a zajos környezetet

– mondta a portál érdeklődésére Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára.

A gombászoknak is óvatosnak kell lenniük. Ők is csak saját felelősségükre térjenek le az útról, és gondolják át, merre sétálnak az erdőben.

A titkár felhívta a figyelmet, ha kutyával indulnak útnak, nagyon figyeljenek, ne engedjék szabadon őket, tartsák pórázon a házi kedvencet. Mindez saját biztonságuk érdekében fontos, de a jogszabályok sem engedik a kutyák “szabad közlekedését” az erdőben.

Ráadásul nem csak a vaddisznók jelentenek veszélyt, ugyanis napjainkban már medvék és farkasok is élnek a nógrádi erdőkben

– fűzte hozzá a szakember.

A farkas például bármilyen kutyát megfog, de egy medvével sem szerencsés, ha összefutunk. Mivel ezek az állatok korábban nem voltak jelen a nógrádi erdőkben, így nem ismerjük őket, nem tudhatjuk, hogy egy-egy találkozás milyen reakciót vált ki belőlük.

Már Bárna környékén, a Cserhátban, de a Karancsban is vannak medvék

– említette Szabó László.

A szakember figyelmeztetett: előfordulhat, hogy egy-egy vaddisznó betéved a településekre, ám amennyiben vaddisznóval találkozunk, nem szabad odamenni hozzájuk, zaklatni őket és szelfizni velük. Tiszteletben kell tartani, hogy egy erős állat és békén kell hagyni, mert nem tudni, hogy mikor támad az anyai ösztön miatt. Magától ugyanakkor nem támad, csak akkor, ha veszélyben érzi a malacait.

Kapcsolódó
Két medvét is láttak Nógrádban
Salgótarjánhoz közeli településnél bukkantak fel az állatok a reggeli órákban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik